Test és lélek

Beindult a pollenszezon: Tilos a paradicsom az allergiásoknak!

Bors

Létrehozva: 2021.03.21.

Az allergia tulajdonképpen a szervezet téves immunválasza, amikor olyan anyag vagy molekula ellen védekezik, ami valójában ártalmatlan a szervezetre. Kiütésektől a légszomjig számos formában jelentkezhet – ráadásul évről évre egyre korábban kínozza a betegeket.

Forrás: Shutterstock

Az allergiások jól tudják, melyek az árulkodó tünetek, amik megjelenésétől számítva gyakorlatilag szinte egészen a kemény fagyokig számíthatnak a nem csak bosszantó, hanem sok esetben akár életveszélyes reakciókra, amit a szervezetük produkál olyan mikroszkóppal is alig látható apróságok ellen, mint a pollen.

Tavasszal mindig erősödnek a tünetek, hiszen ahogy a természet életre kel, máris ontja magából az allergizáló anyagokat. Egyes növények, mint például az éger, platán, fűz, a citrus-, valamint a tiszavirágfélék már elkezdték a pollenek szórását, de szerencsére nem nagy mennyiségben, így ezek még nem okoznak tüneteket, de a mogyoró már teljes pompájában virágzik.

Jellemzően a Dunántúl és az Alföld déli részén, illetve a főváros térségében a kőris, valamint a nyár virágpora is már be­került a levegőbe. Hamarosan pedig a pázsitfűfélék is beindulnak.

Megterhelő ételek

Az allergia nem csak kellemetlen tüneteket produkál, hanem ko­moly megterhelést is je­lent a szervezetnek. Az eb­ben szenvedők még bi­zonyos, teljesen hétköznapi élelmiszerekre is érzékenyebben reagálhatnak. A szakemberek általában azt mondják, hogy abban az időszakban, amikor a minket allergizáló anyagok jelen vannak a levegőben, érdemes kerülni a paradicsom, az uborka, a cukkini, a padlizsán, a tök, a banán, a napraforgómag és a kamilla fo­gyasztását.

Nyáron pe­dig a gö­rögdinnyével, a sárgadinnyével, az őszibarackkal és a nektarinnal egészül ki a tiltólista.

Allergizáló falatok

Még ha ezekre közvetlenül nem is allergiás valaki, jótékony kerülni a hisztamintartalmú, vagyis önmagukban is allergizáló élelmiszereket is, mint példáula mogyoró, a csokoládé, a zsíros sajtok, a kolbász, a szalámi, a füstölt húsok, a citrusfélék, valamint az alkoholos italok.

Ha mé­gis úgy dönt, hogy enne belőlük, előtte mindenképpen hőkezelje azokat, főzze meg a gyümölcsöket, így csökkenthető az allergizáló hatás.

Segít az Alvás és a mozgás

Ellensúlyozható a fent felsorolt élelmiszerek hatása például al­maecettel, ami hisztamincsökkentő hatású. Érdemes salátaöntetbe, italba keverni. Mint minden betegség esetében, az allergiásoknak is fontos a sok alvás és a rendszeres testmozgás – ezek szintén enyhíthetnek a tüneteken.

Érdemes egy héten több hajmosást is beiktatni, így legalább az ágyba kevesebb kerül a pollenekből.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek