Intenzív ízekkel, krémességgel és ropogóssággal fogjuk most elcsábítani azokat, akik elkészítik és megkóstolják ezeket a finomságokat.
Forrás: Mindmegette.hu
A csicsókát nevezik a szegények krumplijának is, pedig ez a kissé diós ízű zöldség igazi szuperfood. A benne lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak csicsókából. Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma.
Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél.
A hétvégi menühöz most egy csodálatosan krémes mézes-mustáros főzeléket mutatunk csicsókéból, de érdemes fogyasztani levesként és köretként is.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 2 ek mangalicazsír * 50 dkg burgonya * 50 dkg csicsóka * 4 dl húslevesalaplé * 3 babérlevél * 1 ek dijoni mustár * 1 ek méz * 20 dkg tejföl * 40 dkg debreceni páros vagy sütni való kolbász * 2 ek olaj snidling a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS: A kétféle hagymát hámozzuk meg, aprítsuk finomra. A felforrósított zsíron pirítsuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. A burgonyát és a csicsókát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és forgassuk a hagymás alaphoz. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a babérlevelet, majd főzzük roppanósra a zöldségeket. Távolítsuk el a babérlevelet, néhány merőkanálnyi főzeléket pürésítsünk botmixerrel, majd kanalazzuk vissza a többihez a mustárral és a mézzel elkevert tejföllel együtt. Forraljuk 1-2 percig.
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg zöldborsó (tisztítva mérve) * 2 ek fenyőmag * 2 kis gerezd fokhagyma * 5 dkg reszelt parmezán * 1 dl olívaolaj * só, frissen őrölt bors * 1 nagy bagett a tálaláshoz
ELKÉSZÍTÉS: A borsót tisztítsuk meg, tegyük forrásban lévő sós vízbe 2 percre. Szűrjük le, tegyük azonnal jeges vízbe, hogy megőrizze szép élénk színét. Pár perc múlva szűrjük, és jól csepegtessük le. Tegyük késes aprítóba a fenyőmaggal, a megtisztított és felaprított fokhagymával, valamint a parmezánnal együtt. Pürésítsük az egészet. Csorgassuk hozzá az olajat, keverjük el. Végül sózzuk, borsozzuk meg a pestót. Tálaljuk a friss bagettel. Jól illik főtt tésztákhoz, vagy nyers zöldségek mellé mártogatósnak.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 2 ek olaj * 1 fej vöröshagyma * 2 db sárgarépa * 1 db fehérrépa * só, bors * 1,5 l húsleves-alaplé * 15 dkg gomba * ¼ csokor medvehagyma * 2 dl tejszín * 1 csapott ek liszt * 1 kis citrom
A gombóchoz: 30 dkg darált pulykacomb * 1 szikkadt zsemle * 1 tojás * 1 gerezd fokhagyma * ¼ csokor medvehagyma + a tálaláshoz * só, bors
ELKÉSZÍTÉS: Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, pároljuk meg rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a megtisztított, karikákra vágott répákat, és néhány percig pirítsuk együtt. Sózzuk, borsozzuk meg. Öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel. Végül adjuk a leveshez a megtisztított és felaprított medvehagymát és gombát. Főzzük a levest addig, míg a répák teljesen meg nem puhulnak. A gombóchoz dolgozzuk össze a darált húst a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlével, a tojással, valamint a megtisztított, felaprított finomra aprított fokhagymával és medvehagymával. Végül sózzuk és borsozzuk meg. Formázzunk a húsmasszából pingponglabda méretű gombócokat. Óvatosan eresszük őket a levesbe, és főzzük 30 percig. Keverjük simára a tejszínben a lisztet, majd keverjük a levesbe a citrom kifacsart levével együtt, ha szükséges, ismét sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk további néhány percig. Aprított medvehagymával megszórva tálaljuk.