Ne ijedj meg a fagyasztott borsó láttán, nemcsak a zúzódásokra használhatod!
Forrás: Pixabay
A tavaszi nagytakarítás részét képezheti a hűtő és a fagyasztó is: ilyenkor könnyen felderenghetnek a régi – akár kellemetlen – emlékek, amelyekkel a legtöbb esetben nem tudunk mit kezdeni.
Egy kutatás szerint az emberek 17%-a tartott már ételt akár egy évtizedig is a fagyasztójában.
Most, hogy a karanténidőszak már egy ideje tart, nem csoda, hogy a fagyasztónk kezd megtelni, ezért most hoztunk néhány szuper receptet, amiknek köszönhetően nemcsak a fagyasztó lélegezhet fel, de költségkímélő lakomákat is csaphatunk.
A fagyasztó legnépszerűbb tagját bátran felhasználhatjuk a reggeli omletthez, tésztákhoz, rizottókhoz, és akár pürésítve leveshez is. Van azonban egy fogás, amihez a konyhában garantáltan minden összetevő megtalálható a borsó mellé.
Borsópörkölt
Hozzávalók: 2 fej hagyma * olaj * só * bors * piros paprika * fél kiló zöldborsó * tejföl
Elkészítés: A hagymákat apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, hogy jobban összeessen. Piros paprikát szórunk rá, majd hozzáadjuk a (fagyasztott) borsót, ami még levet is enged, ezért csak kevés vízzel öntjük fel, hogy inkább szaftos maradjon, ne leveses. Kb. 15-20 perc alatt megfőzzük. Ha ráncosodni kezd a borsó, már készen van. Nokedlivel, frissen főtt makarónival, spagettivel tálaljuk. Ízlés szerint tejföllel leöntve is fogyasztható.
A brokkoli párolt köretként, krémlevesként vagy akár csőben sült verzióban is kiváló szolgálatot tesz, de most mutatunk egy különlegességet, ami nemcsak villámgyors, még elképesztően ízletes harapnivaló is.
Brokkolifánk
Hozzávalók: 300 g apróra vágott brokkoli * 75 g liszt * 1 aprított hagyma * 1 tk fűszerpaprika * 2 db tojás * 1 ek tej
Elkészítés: A brokkolit, a lisztet, a hagymát és a fűszerpaprikát összekeverjük, majd egy másik tálban kikeverjük a tojásokat a tejjel. A két részt összekeverjük, kanállal gombócokat formázunk, majd bőolajban kisütjük.
A gyerekek legkevésbé sem kedvenc zöldségét nemcsak főzelékként készíthetjük el: néhány filléres összetevő hozzáadásával valódi ínyecséget alkothatunk.
Spenótos-tejszínes tészta
Hozzávalók: 450 g spenót * 250 g kagylótészta * 300 ml tejszín * 2 gerezd fokhagyma * parmezán reszelve
Elkészítés: Tegyük fel főni a spenótit, reszeljük hozzá a fokhagymát, közben főzzük ki a tésztát. Adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk, amíg be nem sűrűsödik, majd keverjük hozzá a kifőtt tésztát. Reszelt parmezánnal tálaljuk.