Nem lehetetlen otthoni körülmények közt finom fagylaltot készíteni. Most eláruljuk, melyik összetevő a titok!
Van egy régi sláger a fagyiról, ami a legfőbb tulajdonságaként két dolgot emel ki: legyen édes is meg hűvös is az ajkaimon. Ahhoz tehát, hogy fagylaltról beszélhessünk, mindkettőnek igaznak kell lenni. Hogy ezt hogyan sikerülhet otthon elkészíteni, arról Somodi Jánost kérdeztük, a balatonmáriafürdői fagyizó vezető cukrászát, aki a nagy sikerű Eb-fagyi kitalálója.
Somodi János nemcsak a munkahelyén, otthon is készít fagyikat, kislánya nagy örömére.
– Az otthoni szorbéhoz vagy fagylaltokhoz a legalkalmasabbak a szezonális gyümölcsök. Ez most lehet például málna, sárga- és édes őszibarack vagy meggy, az utóbbiak természetesen kimagozva. Készülhet gyümölcsfagylalt banánból is, de annál a magasabb cukortartalma miatt már a cukorbetegek legyenek óvatosabbak. Én az édesítéséhez mézet szoktam az alapanyagokhoz hozzákeverni. A cukorbetegeknek azt tanácsolom, hogy cukor vagy méz helyett steviát vagy xilitet használjanak.
A gyümölcshöz kell még kevés víz és édesítőszer, majd az egészet turmixoljuk le – javasolja a cukrász.
– Őszibarackhoz jól megy egy kis mentalevél is, amit a turmixolásnál kell hozzáadni. Ebből főleg pálcikás jékrémet szoktam készíteni, amihez szilikonos jégkrémformát használok. A masszát beteszem a fagyasztóba, néha átkeverem, hogy az állaga egyenletes legyen, majd visszakerül a hűtőbe, és a fagyás előtt beleöntöm a formába. Ezt szívesebben használom, bár betehetjük dobozba is, de én jobban szeretem így, mert azzal már ki is porcióztam, és a fagyás után rögtön fogyaszthatjuk. Az előbb említett fagylaltba semmilyen tejszármazékot nem teszek.
A vaníliafagyi víz helyett tejjel készül. Hozzá kell tenni egy kis tejszínt, tehetünk bele vaníliarudat, vagy ha nincs, vaníliás cukrot, és minőségi vaníliás pudingport, majd felfőzzük, de nem forraljuk. Ebből lesz egy puding jellegű anyag. Ha visszahűtöttük, keverjünk hozzá tojássárgáját, ami még jobban besűríti. Ezt tegyük be a fagylaltkészítő gépbe, ami kifagyasztja. Ha túl lágy maradt, be kell tenni a hűtőbe. A vaníliafagylalt nagyon jó tökmagolajjal is, és fogyasztása előtt megszórhatjuk idény jellegű gyümölcsökkel.
Lehet vásárolni fagyasztott erdei gyümölcsöt, de van málna és áfonya is.
– Ehhez hozzáteszek 2-3 deci jó minőségű joghurtot, egy kis mézet és összeturmixolás után ebből erdei gyümölcsös jégkrém lesz. A mézet azért jó hozzátenni, mert az a fagyáspontot eltolja, és a fagylalt nem lesz olyan kemény, jobban lehet adagolni. Ha van fagylaltkészítő gépünk, azzal még jobb lesz az állaga.