Füstölt halas quiche – egy finomság mind felett!
Forrás: Mindmegette
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt * 10 dkg vaj * 1 db tojás * 0,5 mk só * 1 ek szezámmag
A töltelékhez: 10 dkg füstölt halfilé * 1,5 dl főzőtejszín * 1 db tojás * 2 tk liszt * só * őrölt színes bors * 1 kh szerecsendió * 1 mk kakukkfű
Elkészítése: A tésztához a lisztet keverjük össze a sóval és a szezámmaggal, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk, gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe félórára. A formát zsírozzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral. Amikor a tészta kellően lehűlt, vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki két folpack fólia között, majd vegyük le a felső fóliát, és egy határozott mozdulattal fordítsuk bele a formába a tésztát. Ezután vegyük le a felülre került fóliát, egyengessük bele a formába a tésztát, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel.
Tipp: A formát miután kizsíroztuk és liszteztük, helyezzünk bele keresztbe két szélesebb csík sütőpapírt, amelyek segítségével könnyen ki tudjuk majd venni a megsült pitét. A főzőtejszínhez adjuk hozzá a tojást, a lisztet, ízlés szerint a szerecsendiót, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és keverjük simára. Ezután a tésztára öntsük rá kb. a felét, majd csipkedjük rá a füstölt halat, és végül öntsük rá a maradék masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes (kb. 180-200 fokon) hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre. A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. Amikor kivesszük a sütőből, még kissé lágynak tűnhet a töltelék, de mire teljesen kihűl, szépen tudjuk majd szeletelni. Tálaláskor a kihűlt pitét ízlés szerint szeleteljük fel.