Lassan vége a nyárnak, jöhetnek az energiadúsabb ételek. Azért az idényzöldségekről és gyümölcsökről még nem kell lemondani.
Forrás: mindmegette.hu
Zöldségleves
Elkészítési idő: 50 perc. Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 2 ek olívaolaj * 1 csokor újhagyma * 2 sárgarépa * 1 kis cukkini * 1,2 l zöldségleves-alaplé * só * 10 dkg zöldbab * 5 dkg cérnametélt * 10 dkg fehérbab-konzerv
Elkészítés: Lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, és fonnyasszuk meg rajta a megtisztított, felkarikázott újhagymát. Adjuk hozzá a meghámozott, karikákra vágott répát, a megmosott, felszeletelt cukkinit, és pirítsuk aranyszínűre. Ezután öntsük fel az alaplével, sózzuk, és közepes lángon főzzük addig, amíg a zöldségek félpuhák lesznek. Forgassuk a levesbe a megtisztított zöldbabot, és főzzük tovább addig, amíg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak. Közben főzzük ki a tésztát forrásban lévő, sós vízben. Aztán szűrjük le, és forgassuk a levesbe a leszűrt babbal együtt. Sózzuk meg, és melegítsük össze az egészet. Azonnal tálaljuk.
Bácskai rizses hús
Elkészítési idő: 55 perc. Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg sertéstarja * 8 dkg paradicsompüré * 40 dkg rizs * 2 ek olaj * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 ek édes-nemes paprika * só, őrölt fekete bors * petrezselyem
Elkészítés: Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és pároljuk üvegesre a meghámozott, apróra kockázott vöröshagymát. Adjuk hozzá a megtisztított, átnyomott fokhagymát, forgassuk össze, majd a tűzről levéve hintsük meg pirospaprikával. Alaposan keverjük el, azután tegyük vissza a lábast a tűzre. Adjuk a hagymás alaphoz a megtisztított, felkockázott sertéstarját, és nagy lángon pirítsuk fehéredésig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, és sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel a húst egy kevés vízzel, és közepes lángon, lefedve főzzük puhára. Amikor a hús kezd puhulni, adjuk hozzá az átöblített, lecsepegtetett rizst, és öntsük fel a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű vízzel. Kevergetve főzzük az ételt addig, amíg a rizs megpuhul. Egy kevés aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Körtés rétes
Elkészítési idő: 50 perc. Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (5 rúdhoz): 25 dkg körte * ½ citrom * 25 dkg konyhakész rétestészta * 50 dkg túró * 8 dkg kristálycukor * 1 tasak vaníliás cukor * 7,5 dkg vaj * 5 ek zsemlemorzsa * 2 ek szeletelt mandula
Elkészítés: A körtét hámozzuk meg, magozzuk ki, a húsát kockázzuk fel. A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki, majd locsoljuk a körtekockákra. A réteslapokat pihentessük szobahőmérsékleten 10 percig. Közben dolgozzuk össze a túrót a kétféle cukorral és a citromhéjjal. Ezután forgassuk bele a lecsepegtetett körtét. A vajat olvasszuk meg. Tegyünk 1 réteslapot egy nedves konyharuhára, és kenjük meg egy kevés vajjal. Helyezzünk rá egy másik lapot, hintsük meg 1 ek zsemlemorzsával, és kanalazzuk rá a krém ötödét. A tésztaszéleket kenjük meg egy kevés vajjal, hajtsuk be őket, azután tekerjük fel a tésztát. Ugyanígy készítsünk még 4 rúd rétest a többi tésztalapból, olvasztott vajból, zsemlemorzsából és töltelékből. Rendezzük el a réteseket egy sütőtálcán, kenjük meg a tetejüket a megmaradt olvasztott vajjal, és szórjuk meg a szeletelt mandulával. Süssük 200 fokos sütőben 20-25 percig.
További receptek a mindmegette.hu oldalon.