Egy ilyen egyszerű műveletet is elronthatunk.
Forrás: Pexels
Egyes konyhai folyamatok korántsem olyan egyszerűek, mint azt elsőre gondolnánk. Számtalan hibát elkövethetünk például tésztafőzés során, miután feladatunk nem ér véget a víz felforralása és a tészta behelyezése után.
Mutatjuk a legnagyobb hibákat, amelyeket tésztafőzésnél elkövethetsz.
A tészták nem azért léteznek számos méretben és formában, hogy a számunkra legszimpatikusabbat választhassuk a boltok polcairól. Bármilyen furcsán hangzik, mindegyiknek van valami funkciója, ami miatt nem mindegy, mit választunk az elkészíteni kívánt ételhez. Ahogyan egy csirkepörkölthöz nem használunk lasagnetésztát, úgy a bolognai spagettihez valót sem érdemes orsótésztával helyettesíteni. Egyszerűen nem való oda. Ha a szükséges tésztaféle nem érhető el a boltban, igyekezzünk a hozzá leginkább hasonlót választani.
A tészták csomagolására nem véletlenül írják rá az ajánlott főzési időt, ám nagyon fontos megjegyezni, hogy több tényezőtől függhetnek azok a percek. Ha például besütésre váró ételhez főzzük a tésztát, a feltüntetett időből mindenképpen vonjunk le 1-2 percet, sőt ha a forró, leszűrt tésztát nem áll szándékunkban jeges fürdőbe tenni – ezzel pedig megállítani a főzési folyamatot – úgy szintén érdemes rövidebb ideig főzni a tésztát, hogy aztán az ne egy pépes, krémes borzalommá váljon.
Az egyik legnagyobb hiba tésztafőzés esetén a főzővíz nem elegendő mértékben történő megsózása. Rettenetesen kellemetlen utólag megsózni a tésztát, ráadásul úgy nem is feltétlenül jut el mindenhová a fűszer, ami csak tovább rontja a bajt. A forralási szakasz az egyetlen pont, amikor a tésztát fűszerezhetjük, így akkor kell tökéletesen beállítani az ízét. Ne féljünk a sótól, bátran megszaladhat a kezünk: fél kiló tésztához egy kisebb tenyérnyi sót szórjunk, úgy lesz igazán tökéletes!
Sokan nem is gondolnák, hogy a tészta főzővize mekkora kincs! Fontos, hogy ne öntsük ki szűréskor az összeset, számos étel esetén ugyanis rendkívül hasznos összetevőként szolgálhat. Magas keményítőtartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas például krémesítésre, vagy sűrítésre.