Test és lélek

Tészta-kisokos nem csak kezdőknek: Ezeket a hibákat mindenki elköveti

Bors

Létrehozva: 2021.08.26.

Egy ilyen egyszerű műveletet is elronthatunk.

Forrás: Pexels

Egyes konyhai folyamatok korántsem olyan egyszerűek, mint azt elsőre gondolnánk. Számtalan hibát elkövethetünk például tésztafőzés során, miután feladatunk nem ér véget a víz felforralása és a tészta behelyezése után.

Mutatjuk a legnagyobb hibákat, amelyeket tésztafőzésnél elkövethetsz.

formák

A tészták nem azért léteznek számos méretben és formában, hogy a számunkra legszimpatikusabbat választhassuk a boltok polcairól. Bármilyen furcsán hangzik, mindegyiknek van valami funkciója, ami miatt nem mindegy, mit választunk az elkészíteni kívánt ételhez. Ahogyan egy csirkepörkölthöz nem használunk lasagnetésztát, úgy a bolognai spagettihez valót sem érdemes orsótésztával helyettesíteni. Egyszerűen nem való oda. Ha a szükséges tésztaféle nem érhető el a boltban, igyekezzünk a hozzá leginkább hasonlót választani.

időzítés

A tészták csomagolására nem véletlenül írják rá az ajánlott főzési időt, ám nagyon fontos megjegyezni, hogy több tényezőtől függhetnek azok a percek. Ha például besütésre váró ételhez főzzük a tésztát, a feltüntetett időből mindenképpen vonjunk le 1-2 percet, sőt ha a forró, leszűrt tésztát nem áll szándékunkban jeges fürdőbe tenni – ezzel pedig megállítani a főzési folyamatot – úgy szintén érdemes rövidebb ideig főzni a tésztát, hogy aztán az ne egy pépes, krémes borzalommá váljon.

Az egyik legnagyobb hiba tésztafőzés esetén a főzővíz nem elegendő mértékben történő megsózása. Rettenetesen kellemetlen utólag megsózni a tésztát, ráadásul úgy nem is feltétlenül jut el mindenhová a fűszer, ami csak tovább rontja a bajt. A forralási szakasz az egyetlen pont, amikor a tésztát fűszerezhetjük, így akkor kell tökéletesen beállítani az ízét. Ne féljünk a sótól, bátran megszaladhat a kezünk: fél kiló tésztához egy kisebb tenyérnyi sót szórjunk, úgy lesz igazán tökéletes!

főzővíz

Sokan nem is gondolnák, hogy a tészta főzővize mekkora kincs! Fontos, hogy ne öntsük ki szűréskor az összeset, számos étel esetén ugyanis rendkívül hasznos összetevőként szolgálhat. Magas keményítőtartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas például krémesítésre, vagy sűrítésre.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek