Egy-két apró csavar a diétában kedvezően hathat a szívünk egészségére.
Forrás: Pexels
Legyen szó a kedvezőtlen családi kórelőzményről, vagy csak a közérzetünk rendszeres monitorozásáról, fontos tudni, hogy minden rendben van-e a szervezetünkkel. Ennek szerves része a vérnyomásmérés is, ami olykor mutathat nem várt eredményeket. Kortól függetlenül bárki szenvedhet magas vérnyomástól, amit szerencsére életmódváltással orvosolhatunk, ám nagyon fontos a szakember segítsége is.
Akár apró változtatásokkal látványos eredmény érhető el a vérnyomás csökkentésében. Elhízás vagy túlsúly esetében mindenképpen fontos a súlycsökkentés, emellett elengedhetetlen a mindennapi stressz csökkentése, a rendszeres mozgás, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás.
Habár nagyon fontos a sóbevitel csökkentése, a jó hír, hogy egyes ételekről tudományosan kimutatták, hogy segít a magas vérnyomás kezelésében.
A zsírszegény tejtermékek rendkívül jó kalciumforrások, ami segít felvenni a harcot a magas vérnyomással.
Az édes gyümölcs gazdag káliumban: egyetlen banán a napi szükséges káliumbevitel közel 10 százalékát fedezi.
A ribizli, a szeder, de legfőképp az áfonya nagymennyiségű nitrogén-oxidot tartalmaz, ami serkenti a vérkeringést, ezzel pedig csökkenti a vérnyomást.
A kelkáposzta, a spenót, a rukkola, a sárgarépa zöldje vagy például a római saláta mind-mind kiváló káliumforrások.
A káliumban és magnéziumban egyaránt gazdag édeskés zöldség elengedhetetlen része a vérnyomáscsökkentő étrendnek. Az édesburgonya emellett rengeteg rostot tartalmaz.
A magas rosttartalmú finomság szinte bárhogyan ízesíthető, így változatos részét képezheti a diétának. A zabkásáról korábban kimutatták: napi három adag teljes kiőrlésű gabonaféle fogyasztása akár 15 százalékkal képes csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.
Az olyan zsíros halak, mint például a lazac, a makréla, a tonhal vagy a ponty rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, ami bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatással bír, és segít a vérnyomáscsökkentésben is. Ezek a halak nagyszerű D-vitaminforrások is, ami elősegíti a kalcium felszívódását, így véd a depresszió ellen és a vérnyomást is szabályozza.
A különleges finomság kiváló kalcium-, magnézium- és káliumforrás. Egyetlen avokádóban körülbelül 975 milligramm kálium van, ami a napi bevitel nagyjából 25 százalékát fedezi.