Az ízélmény mellett az is fontos, hogy a fogások jól nézzenek ki. Márpedig az őszi természet tobzódik a sárgákban, zöldekben, barnákban, bordókban stb., ami jó, ha a tányérunkon is visszaköszön. Mert ezek a színes zöldségek és gyümölcsök egészségesek is egyben.
Zöldséges rizsleves krutonnal
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 személyre): 1 kis fej vöröshagyma * 3 ek olívaolaj * 1 sárgarépa * 1 fehérrépa * 5 dkg zöldborsó (fagyasztott) * só, frissen őrölt bors * 1 tk pirospaprika * 1 csokor petrezselyem * 1,2 l zöldségleves-alaplé * 6 dkg rizs * 2-3 szelet szikkadt barna kenyér
Elkészítés: A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, majd fonnyasszuk meg 2 ek felforrósított olajon. Adjuk hozzá a megtisztított és kockára vágott répákat és a zöldborsót, pirítsuk át. Sózzuk, borsozzuk, hintsük meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a leöblített, finomra vágott petrezselyem felét. Keverjük át, majd öntsük fel az alaplével. Kis lángon lefedve főzzük kb. 30 percig, majd adjuk hozzá a rizst is, és főzzük készre. Ha szükséges, ismét sózzuk meg. A krutonhoz a kenyeret vágjuk falatnyi kockákra, és a maradék felforrósított olívaolajon pirítsuk meg. Tálaljuk a levest a kenyérkockákkal és a maradék aprított petrezselyemmel.
Borsos tokány szarvacska tésztával
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg sertéstarja * 10 dkg kolozsvári szalonna * 1 nagy fej vöröshagyma * 1 paradicsom * 1 zöldpaprika * 30 ml étolaj * 1 tk frissen őrölt bors * 50 dkg szarvacska tészta * olaj, só
Elkészítés: A húst alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát apróra aprítjuk, a paprikát, paradicsomot felkockázzuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst is, és fehéredésig pirítjuk vele. Ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, ezután beleszórjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Addig főzzük, míg a hús puha lesz, illetve hagyjuk a maradék vizet elfőni (kb. 40-45 perc). Amíg megpuhul a hús, lobogó sós, olajos vízben puhára főzzük a tésztát. A tokányt a frissen főtt tésztával tálaljuk.
Meggyes-pudingos pite
Elkészítési idő: 75 perc + hűtés
Nehézségi fok: * * * *
Hozzávalók (35 szelethez): 45 dkg liszt + a nyújtáshoz * 1/2 tasak sütőpor * 1 nagy csipet só * 10 dkg kristálycukor * 1 tasak vaníliás cukor * 25 dkg vaj + a tepsihez * 2 tojás * 1 ek tejföl * 1/2 biocitrom reszelt héja
A töltelékhez: 2 üveg meggybefőtt * 5 ek kristálycukor * 2 csomag vaníliaízű pudingpor * 1/4 tk őrölt fahéj
A tálaláshoz: porcukor
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, osszuk két részre, és folpakba csomagolva pihentessük a hűtőben legalább 30 percig. Közben a töltelékhez a befőtt levét szűrjük lábasba, szórjuk bele a kristálycukrot, a pudingport meg a fahéjat, és kevergetve főzzünk krémet belőle. Ha besűrűsödött, keverjük hozzá a meggyet is.
A pihentetett tésztát vegyük ki a hűtőből, az egyik felét lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra. Tegyük kivajazott tepsibe, és szurkáljuk meg egy villával. Kenjük rá egyenletesen a meggyes krémet. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és fedjük be vele a meggyes réteget. Ismét szurkáljuk meg. Süssük légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni, szeleteljük fel, és por