<p>Már csak az a kérdés, ki hogyan eszi a dödöllét, sósan vagy édesen? Most egy sós receptet mutatunk.</p>
Forrás: Street Kitchen
Manapság már ritkán főzzük meg, pedig egy hideg őszi napon nincs is szívmelengetőbb, egy jó házias dödöllénél.
A világ legegyszerűbb népi étele, amit méltatlanul elfeledtünk, bár diétás ételnek nem mondható. A recept megálmodója, Jáki Tamás szerint ugyanakkor költséghatékony, mégis egész nap lehet kapálni tőle, annyi energiát ad.
A krumplit sós vízben puhára főzzük, majd a főzővíz felét leöntjük, a maradékkal pedig krumplipüré-állagúra törjük a burgonyát. Beleszórjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon, hosszasan, 10-15 percig „pöfögtetjük”, hogy a liszt kellő hőkezelést kapjon.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és egy serpenyőben a zsíron, sózva, borsozva megdinszteljük, majd zsírozott vagy olajozott kanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a krumplis masszából. Lehetőség szerint minden oldalát erősen átpirítjuk, majd tejföllel tálaljuk.
Jó kapálást!