Test és lélek

Ne dobja kukába ezt a zöldséget! Isteni étel készülhet belőle, csak néhány hozzávaló az egész

Bors

Létrehozva: 2021.10.25.

<p>A fagyok beköszöntével már nem fog tovább érni a kertben maradt zöld paradicsom, de még véletlenül sem szabad a kukába dobni őket, pillanatok alatt zamatos savanyúság készülhet az éretlen zöldségből.</p>

Forrás: Pixabay

Mit tegyünk a növényen maradt éppen piruló vagy zöld paradicsomokkal, ha már borítékolható a rosszabb időjárás? Leszedjük, vagy sem? Be tud érni a hűtőben? Itt vannak a válaszok.

Leszedjük-e a paradicsomot?

Ha már fagy fenyeget, akár zöld a paradicsom, akár nem, le kell szedni. Ha a paradicsomok elérték a normál méretüket, egyet vágjunk ketté, és vizsgáljuk meg a magvakat. Ha kis géles cseppecskével vannak beburkolva, az állapota alapján megfelel az érlelésre. Ha ezt nem látjuk, a paradicsomot használjuk fel zölden.

Becsomagolva kint maradhat

Ha nincs fagyveszély, és úgy döntünk, hogy megpróbáljuk a szabadban beérlelni a már félig piros paradicsomainkat, csomagoljuk buborékfóliába a terméses növényt, hogy így kapja meg az utolsó „lökést” a beéréshez. Megér egy kísérletet az is, hogy a gyökerestől kiásott paradicsomnövényt fejjel lefelé függesztve tároljuk, reménykedve, hogy a paradicsomok beérnek. Az eljárás lényege, hogy a gyökérzetről lerázzuk a talajt és levegős, fagymentes helyen felfüggesztjük a növényeket. Egyesek a leveleket is levágják a növényről.

Hűtőben nincs helye

A legrosszabb ötlet, ha a levágott zöldparadicsomot a hűtőben tároljuk. 10 fok alatt már drámai gyorsasággal bomlanak a paradicsom aromaanyagai. Ha a kifejlett, de zöld színű bogyót 13 és 18°C között tároljuk 90% relatív páratartalom mellett, nem következik be a hidegkárosodás, és lassan kialakul a jellemző szín is.

Tegyük banán mellé

Az érési folyamatok barátja az etilén. Az érő gyümölcsök által termelődő etilén, és segítik az érést, így a paradicsom érését is. Helyezzük az átválogatott, ép, betegségmentes paradicsomokat papírzacskóba, kartondobozba, vagy akár egy faszekrény fiókjába. Tegyünk közéjük egy érett almát vagy banánt. Ellenőrizzük az érést folyamatosan. Azt fogjuk észrevenni, hogy a paradicsomok néhány hét alatt beérnek.

Van, ami tárolható

Ne feledjük, hogy egyes vastag héjú tájfajták tárolásra is alkalmasak, mint például a bolgárkertészek által létrehozott Góliát paradicsom. Új fajták közül jól tárolható az indigókék Indigo Rose. A tároláshoz kissé párás, de feltétlenül levegős helyre van szükség. A tárolás ideális hőmérséklete 8-10 fok. Ha a feltételek nem a legideálisabbak, akkor is tovább tudjuk tárolni a paradicsomokat.

Savanyítva a legjobb

A zöldparadicsom is felhasználható gasztronómiai céllal. A jó hír, hogy a zöldparadicsom nem mérgező, illetve csak nagyon sok zöldparadicsom fogyasztás okozhatna mérgezési tüneteket! Sőt tomatin tartalma az időskori izomsorvadás egyik lehetséges gyógyszerjelöltje, és képes a bélráksejtek elpusztítására. Ezért jól tesszük, ha savanyítva konzerváljuk a hidegebb napokra.

Hozzávalók:

50 dkg zöldparadicsom * 2 dl ecet * 4 dl víz * 4 ek cukor * 2 ek só * 1 tk bors * 2 szál kapor * 3 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A zöldparadicsomokat alaposan megsikáljuk, majd feldaraboljuk. A kisebbek maradhatnak egészben, a koktélparadicsom vagy annál nagyobb méretűeket tetszés szerint félbe vagy négyrét vágjuk. Sterilizált befőttesüvegekbe tesszük a paradicsomot. Egy kis lábasba beleöntjük a savanyítólé hozzávalóit. Felforraljuk, majd azon nyomban a zöldparadicsomokra öntjük. Lezárjuk az üvegeket. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább egy napra hűtőbe tesszük savanyodni. Néhány hétig a hűtőben is eláll.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek