Test és lélek

10+1 hiba, amit szinte mindenki elkövet, ha steaket süt

Bors

Létrehozva: 2021.10.20.

Lássuk be, a steak nem olcsó mulatság! Épp ezért nem árt odafigyelni, hogy ne amatőr hibákkal vágjuk haza a húsok királyát.

Steaket sütni a legtöbb háztartásban igazi ünnepi foglalatosság. Épp ezért a nem túl olcsó alapanyagot kár lenne amiatt elrontani, mert egy-egy rossz konyhai beidegződést követünk. Következzék hát 10+1 tipp a tökéletes steak-élményhez!

A tökéletes steak titka

1.Engedd felmelegedni!

A steak nem mirelit hús – azaz nehogy reflexből hidegen dobjuk a serpenyőbe! Miután kivetted a steakhúst a hűtőből, várj egy fél órát, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, csak ezt követően kezdj neki az elkészítéséhez, máskülönben ugyanis a hús egyszerűen visszahűti a serpenyőt. Ugyanígy az is hiba, ha eleve nem elég forró a serpenyő, amikor belekerül a hús.

2.Le a felesleges nedvességgel!

Mielőtt kisütnéd, egy papírtörlővel itasd fel a felesleges nedvességet a húsról, az ugyanis megakadályozza, hogy szép, egységes kérget süss a húsra – ami a tökéletes steak egyik elengedhetetlen ismérve!

3.Fűszerezz bátran!

Fűszerezd be rendesen a húsodat, méghozzá az összes oldalán, azaz ne csak az alján és a tetején! (Ne feledd: vastag húsról beszélünk, nem egy átlag szeletről.)

4.Használj megfelelő edényt!

A steaksütéshez rozsdamentes acél vagy öntöttvas edényt használj, amit később betehetsz a sütőbe is – ez a mozzanat ugyanis elengedhetetlen a steaksütésnél.

5.Melegítsd elő a serpenyőt!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem elég forró a serpenyő, amikor a hús belekerül.

6.Felejtsd el az olivaolajat!

Sok esetben barátod az olivaolaj, itt azonban az ellenséged, mivel alacsonyabb hőfokon kezd el megégni – azaz ismét nem tudod eléggé felmelegíteni az edényed, mielőtt a húst beletennéd.

7.Ne mozgasd a húst!

Sokan hiszik, hogy a húsok folyamatos mozgatása "olyan séfes dolog" – a steaknek azonban kifejezetten kárt okozol ezzel. Ha túl sokat piszkálod a húst, nem kezd el karamellizálódni a külső rétege, nem alakul ki az a kéreg, ami kell. Csak akkor fordítsd meg a húst, ha az egyik oldalon már kész a kéreg! Ha még úgy érzed, leragad, nem vagy kész.

8.Fejezd be a sütőben!

Miután megkérgezted a húst a serpenyőben, sütőbe vele! 230 ºC-ra előmelegített sütőben egy rare (azaz véres) hússzelethez hat, egy mediumhoz (közepesen átsülthöz) nyolc perc sütés kell (az egyik legnépszerűbb, sirloin steaknél legalábbis).

9.Pihentesd!

Kész a sütés? Fel ne vágd, azzal ugyanis "kivérzik", azaz a még fel nem szívódott nedvek kifolynak belőle! Hagyd pihenni 10 percet! 

10.Vágd szálirányra merőlegesen!

A húst sose szálirányba vágd fel, hanem arra merőlegesen, így kapsz tökéletes szeleteket.

+1.Locsold a serpenyőben!

Ez a lépés ugyan nem kötelező, de ha igazán ízletes steaket szeretnél, nem hagyod ki. Dobj némi vajat, zöldfűszereket (mondjuk kakukkfüvet és rozmaringot), valamint fokhagymát a serpenyőbe a hús mellé! Az így keletkezett szószt bártan lapátold a húsra menet közben!

(Via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek