Test és lélek

Sütőtök minden mennyiségben, ezzel a menüvel zárja az októbert!

Bors

Létrehozva: 2021.10.31.

Ha október vége, akkor sütőtök. Elég csak a halloweeni töklámpásokra gondolni. Éppen ezért ebből a sokoldalú zöldségből készül most a hétvégi menü minden fogása.

Leves

Sütőtökkrémleves

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 3 dkg vaj * 1 vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1/2 tk fahéj * 2 krumpli * 40 dkg sütőtök * 1 sárgarépa * 1 alma * 1 l húslevesalaplé * bors * 1/2 tk vaníliaaroma * tejföl * tökmag

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk. Az olvasztott vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd megszórjuk a fahéjjal. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit és sütőtököt, a felkarikázott sárgarépát és a feldarabolt almát. Felöntjük az alaplével, megborsozzuk és hozzáadjuk a vaníliaaromát. Ezután kb. 30 perc alatt lefedve főzzük, amíg a levesbetétek meg nem puhulnak, majd botmixerrel pürésítjük. Az elkészült levest tejföllel meglocsolva, tökmaggal megszórva tálaljuk.

Főétel

Sajttal és szalonnával töltött sütőtök

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre): 1 kisebb sütőtök * 4 tk olívaolaj * 1 vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 10 dkg bacon * 10 dkg hosszú szemű rizs * 1 fej brokkoli * 1 csemegekukorica konzerv * 2 paradicsom * 10 dkg reszelt sajt * só * frissen őrölt bors

Elkészítés: A tököt megmossuk, hosszában félbe vágjuk, a magos belsejét eltávolítjuk. A húsát kikaparjuk (kb. 1 centi vastag réteget hagyjunk a héjban), apróra vágjuk. A tökfeleket meglocsoljuk 1-1 teáskanál olajjal, sózzuk, majd 200 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük.

A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A bacont felaprítjuk, a rizst leöblítjük. A brokkolit megmossuk, kis rózsákra bontjuk. Felforrósítjuk a maradék olajat, megpirítjuk rajta a bacont. Hozzáadjuk a hagymákat, megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a tökhúst, a brokkolit és a rizst. Az egészet néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk és borsozzuk, majd lefedve, kis lángon, néhányszor átkeverve 18 percig főzzük. A leszűrt, leöblített kukoricát és a cikkekre vágott paradicsomot is hozzákeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és a tölteléket belekanalazzuk az elősütött tökökbe. Megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 fokon kb. 30 percig sütjük.

Desszert

Fűszeres sütőtökös pite

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 5

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg liszt * 10 dkg vaj * 2 dkg cukor * 0.6 dkg szódabikarbóna * 2 tojás * 1 csipet só * 40 dkg sütőtök * 8 dkg méz * 1 mk fahéj * 1/4 mk szerecsendió * 1/4 mk szegfűszeg * 1/4 mk gyömbér

A tálaláshoz: mascarpone * fahéj

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet, a szódabikarbónát, az olvasztott vajat, a cukrot, 1 tojást és 1 csipet sót tésztává gyúrunk. A tésztát kinyújtjuk, és a piteforma alját kibéleljük vele. 180 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. 

Közben megsütjük a sütőtököt és pépesítjük. Hozzáadunk 1 tojást, a mézet, a fűszereket és összekeverjük. Az így kapott tölteléket az elősütött pitetészta közepére öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. További 20-25 perc alatt készre sütjük. Mascarponekrémmel és egy kevés fahéjjal meghintve tálaljuk. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek