Egy adag tésztát kifőzni a világ legegyszerűbb dolga. Vagy mégsem? Most néhány tésztafőzési mítoszról rántjuk le a leplet.
Feltenni egy adag tésztát – nincs is ennél egyszerűbb. Vagy mégsem ilyen tiszta a helyzet? Sajnos sok olyan tévhit kering a tésztafőzéssel kapcsolatban, amit a mai napig igaznak hisznek. Ezeket szeretnénk most tisztázni.
1.Ha feltapad a falra, elkészült
Ki ne hallotta volna, hogy vegyél ki egy tésztát, dobt a falnak vagy a csempének, és ha megtapad, megfőtt. Valójában azonban mind az alulfőtt, mind a túlfőtt tészta feltapad a falra. Sokkal célravezetőbb (és mondjuk kevésbé undorító) módszer, ha simán megkóstoljuk a tésztát.
2.Ha sót teszünk a vízbe, hamarabb felforr
Természetesen kell sót tennünk a főzővízbe, ám erre a tészta miatt van szükség, nem a forráspont hamarabbi elérése miatt. Sőt, valójában a sós víznek egy kicsivel magasabb lesz a forráspontja, mint a sótlannak.
3.Olivaolajat kell a vízbe önteni
Hosszú évtizedek óta tartja magát a tévhit, hogy ha olajat öntünk a főzővízbe, nem fog a tészta összeállni. Ez azonban nem igaz. Ha el szeretnénk kerülni az összetapadást, egyszerűen keverjük meg néha!
4.A félbetört spagetti hamarabb megfő
A főzési idő nem függ a spagetti vagy makaróni hosszától, csak a keresztmetszetétől, ráadásul a tésztaguruk szerint kifejezetten bűn félbe törni a spagettit/makarónit, hiszen azt villára tekerve fogyasztjuk, ami rövidebb szálaknál szinte lehetetlen.
5.Végig forrnia kell a víznek
Sokak szerint elegendő a tésztafőzés első két percében forrnia a víznek, utána visszavehetünk egy picikét a hőből.
6.Soha ne fedjük le a tésztát főzés közben
Valójában semmilyen hatással nincs a tészta ízére, ha lefedve vagy lefedés nélkül főzzük. A különbség csupán annyi: ha lefedjük az edényt, hamarabb eléri a víz a forráspontot.
7.Mindig elő kell főzni a lasagne tésztát
Természetesen nem árt, ha előfőzzük a lasagne tésztát, ez azonban nem kötelező érvényű szabály. Ha elég laza, folyékony a szószunk, elég nagy a víztartalma, akkor annak köszönhetően a sütőben átfő a tésztalap is.
8.Teljesen le kell csöpögtetni a tésztát
Sokak szerint teljesen le kell csöpögtetni a tésztát főzés után, máskülönben eláztatja, felhigítja a szószt. Valójában azonban kifejezetten jót teszünk a tálalt ételünknek, ha hagyunk egy kis nedvességet a tésztán, ami keveredik a szószunkkal és selymesebb textúrát eredményez.
9.Egy kiló szárat tésztából egy kiló főtt tészta lesz
Valójában a főtt tészta tömege a felvett vízmennyiségtől függ. Azok a tészták, amelyeknek nagyobb a felületük (mint a fusilli), több folyadékot vesznek fel, így kifőzve nehezebbek lesznek.
10.Tésztát kizárólag sós vízben lehet főzni
Tévedés! Gyakorlatilag bármilyen folyadékban feltehetjük főni a tésztát. Egyes, különleges receptek például vörösboros főzőlevet javasolnak.
(Via)