Általánosságban elmondható, hogy lényegesen kevesebb zöldséget eszünk, mint kellene. Persze egy kis háziasszonyi rafinériával fel lehet tálalni olyan menüt, ami tobzódik az egészséges hozzávalókban és még finom is.
Forrás: Mindmegette
Magyaros bableves
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg száraz fehér- vagy tarkabab * 1 fej vöröshagyma * 2 ek étolaj * 2 gerezd fokhagyma * 1 tk őrölt pirospaprika * 20 dkg füstölt csülök * 15 dkg füstölt szárazkolbász * só * frissen őrölt bors * 1 paprika * 1 paradicsom * 2 sárgarépa * 1 fehérrépa * 2 zeller * 3 babérlevél
Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd felhevített olajon lepirítjuk. Rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a tűzről levéve megszórjuk őrölt pirospaprikával.
Hozzáadjuk a kockákra vágott csülköt és a felkarikázott kolbászt, jól átforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük vízzel (kb. 2 liter). Beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, a karikára vágott sárgarépát,fehérrépát, szár zellert, a babot és a babérlevelet és addig főzzük, amíg a bab megpuhul (kb. 60-70 perc).
Csirkés rakott tészta
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 1 csomag mozzarella * 2 sárgarépa * 1 vöröshagyma * 20 dkg csirkemellfilé * só, bors * 3 ek olaj * 1 doboz darabolt paradicsomkonzerv * 4 dl húsleves-alaplé * 1 csipet cukor * 1/2 tk szárított oregánó * 15 dkg tészta
Elkészítés: A mozzarellát apró szeletekre daraboljuk, a sárgarépát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk és nagyjából fél centisre szeleteljük. A hagymát felaprítjuk, míg a csirkemellfiléket 3 centis kockára vágjuk. A húst besózzuk és egy nagyobb méretű, már előmelegített serpenyőben néhány kanál olajon világosbarnára pirítjuk, majd hőálló edénybe helyezzük. A répát és a hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a húsleves-alaplét. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük, egy kevés oregánóval fűszerezzük és forrásig melegítjük. A tésztát megfőzzük, majd a szósszal együtt a húsra öntjük, és óvatosan összekeverjük. Megszórjuk az előre feldarabolt mozzarellával és az előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Diós-almás rakott palacsinta
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (12 szelethez): 500 ml tej * 2 tojás * só * 2 ek kristálycukor * 25 dkg liszt * 1 ek olaj * 4 alma * 1/2 tk őrölt fahéj * 1 citrom * 20 dkg darált dió * 20 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés: A tésztához keverjük simára a tejet a tojásokkal, 1 csipet sóval, a cukorral és a liszttel. Serpenyőben forrósítsunk el az olajat, és süssünk ki rajta 10 palacsintát. Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, a húsukat reszeljük lábasba. Adjuk hozzá az őrölt fahéjat a citrom kifacsart levével együtt, és közepes lángon pároljuk addig, amíg az össze levét el nem fövi. Rakjunk félre egy kevés diót és lekvárt. Osszuk el az almás keveréket, továbbá a többi diót és lekvárt 3-3 palacsintán. Helyezzük azokat egymásra, fedjük be az utolsó tésztával, majd simítsuk rá a maradék lekvárt, és szórjuk meg a megmaradt dióval. Süssük 160 fokra előmelegített sütőben 15 percig.