Test és lélek

Olyan krumplis menüt mondunk, amivel bárkit levesz a lábáról

Bors

Létrehozva: 2021.11.21.

A burgonya a hazai konyhák egyik legkedveltebb alapanyaga, amiből akár egy teljes menü is változatosan elkészíthető. A kakaós édességekért pedig kicsik és nagyok egyaránt rajonganak.

Leves

Burgonyakrémleves baconnel

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 1 fej vöröshagyma    * olívaolaj    * 2 gerezd fokhagyma * 50 dkg burgonya    * 1 l zöldségleves alaplé    * só * bors  * 1 csipet szerecsendió    * 2 babérlevél    * 1 doboz tejföl    * 1 csomag bacon   * zellerszár

Elkészítés: Az apró kockára vágott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a megmosott, meghámozott és kockára vágott burgonyát és együtt pirítjuk 2-3 percig. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és a babérlevelet és körülbelül 30 perc alatt puhára főzzük. Ha megpuhult a krumpli, a babérlevelet kivesszük belőle és a levest botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a tejfölt és összeforraljuk.
A bacont csíkokra vágjuk és saját zsírján megpirítjuk. A levest végül megszórjuk a sült baconnel és karikára vágott zellerrel.

Főétel

Pásztorpite

Elkészítési idő: 75 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 3 burgonya    * só    * 3 ek vaj    * 1,2 dl tej    * 1 tk fokhagyma    * 10 dkg reszelt sajt    * 2 tk olaj    * 90 dkg darált marhahús    * 1 fej vöröshagyma   * 2 gerezd * fokhagyma    * só    * bors    * 2 ek liszt    * 2 ek sűrített paradicsom    * 2,5 dl húsleves alaplé    * 1/2 ek Worcestershire szósz    * 1/2 tk morzsolt oregánó    * 2 sárgarépa

Elkészítés: A töltelékhez egy serpenyőben olajat forrósítunk, és fehéredésig pirítjuk benne a darált húst. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk.
Megszórjuk a liszttel, és főzzük 1-2 percig. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az alaplevet, a Worchestershire szószt és az oregánót. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük, míg a hús félig megpuhul. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, lereszelt répát, és még 10 percig főzzük. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. Forró, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Összetörjük és hozzáadunk 2 evőkanál vajat, a tejet és a lereszelt fokhagymát.
Egy hőálló tálat kikenünk a maradék vajjal, beleöntjük a húsos ragut, majd a tetejére simítjuk a burgonyát, és megszórjuk a sajttal. 190 fokon 35 perc alatt készre sütjük.

Kímélő megoldás

Héjában sült burgonya sajtkrémmel

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 8 burgonya    * 2 ek olaj    * 10 dkg márványsajt    * 4 dkg vaj    * 20 dkg krémsajt    * 1 gerezd fokhagyma    * só    * 2 szál snidling

Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, majd félpuhára főzzük. Kivesszük, lecsepegtetjük, kereszt alakban bevágjuk. Olajjal átkenjük, és 180 fokos sütőben teljesen puhára sütjük. A márványsajtot tálba reszeljük, hozzáadjuk a vajat és a krémsajtot. Zúzott fokhagymával és kevés sóval ízesítjük. A keveréket habzsákba tesszük, és a sült burgonyán ejtett vágásba nyomjuk. Végül a snidlinget apróra vágjuk, és meghintjük vele a krémsajtos burgonyákat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek