A burgonya a hazai konyhák egyik legkedveltebb alapanyaga, amiből akár egy teljes menü is változatosan elkészíthető. A kakaós édességekért pedig kicsik és nagyok egyaránt rajonganak.
Burgonyakrémleves baconnel
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre): 1 fej vöröshagyma * olívaolaj * 2 gerezd fokhagyma * 50 dkg burgonya * 1 l zöldségleves alaplé * só * bors * 1 csipet szerecsendió * 2 babérlevél * 1 doboz tejföl * 1 csomag bacon * zellerszár
Elkészítés: Az apró kockára vágott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a megmosott, meghámozott és kockára vágott burgonyát és együtt pirítjuk 2-3 percig. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és a babérlevelet és körülbelül 30 perc alatt puhára főzzük. Ha megpuhult a krumpli, a babérlevelet kivesszük belőle és a levest botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a tejfölt és összeforraljuk.
A bacont csíkokra vágjuk és saját zsírján megpirítjuk. A levest végül megszórjuk a sült baconnel és karikára vágott zellerrel.
Pásztorpite
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 3 burgonya * só * 3 ek vaj * 1,2 dl tej * 1 tk fokhagyma * 10 dkg reszelt sajt * 2 tk olaj * 90 dkg darált marhahús * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd * fokhagyma * só * bors * 2 ek liszt * 2 ek sűrített paradicsom * 2,5 dl húsleves alaplé * 1/2 ek Worcestershire szósz * 1/2 tk morzsolt oregánó * 2 sárgarépa
Elkészítés: A töltelékhez egy serpenyőben olajat forrósítunk, és fehéredésig pirítjuk benne a darált húst. Hozzáadjuk a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk.
Megszórjuk a liszttel, és főzzük 1-2 percig. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az alaplevet, a Worchestershire szószt és az oregánót. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük, míg a hús félig megpuhul. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, lereszelt répát, és még 10 percig főzzük. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. Forró, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Összetörjük és hozzáadunk 2 evőkanál vajat, a tejet és a lereszelt fokhagymát.
Egy hőálló tálat kikenünk a maradék vajjal, beleöntjük a húsos ragut, majd a tetejére simítjuk a burgonyát, és megszórjuk a sajttal. 190 fokon 35 perc alatt készre sütjük.
Héjában sült burgonya sajtkrémmel
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre): 8 burgonya * 2 ek olaj * 10 dkg márványsajt * 4 dkg vaj * 20 dkg krémsajt * 1 gerezd fokhagyma * só * 2 szál snidling
Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, majd félpuhára főzzük. Kivesszük, lecsepegtetjük, kereszt alakban bevágjuk. Olajjal átkenjük, és 180 fokos sütőben teljesen puhára sütjük. A márványsajtot tálba reszeljük, hozzáadjuk a vajat és a krémsajtot. Zúzott fokhagymával és kevés sóval ízesítjük. A keveréket habzsákba tesszük, és a sült burgonyán ejtett vágásba nyomjuk. Végül a snidlinget apróra vágjuk, és meghintjük vele a krémsajtos burgonyákat.