Főként télen van rá szükség, ha nem akar beteg lenni.
Forrás: Pixabay
Járványidőszakban különösen fontos, hogy a megfelelő vitaminszint fenntartásával az egészséges emberek is támogassák szervezetük immunrendszerét, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. Az egyik fontos vitamin ehhez a D-vitamin.
Bár egyes élelmiszerekben, mint a tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája, megtalálható kis mennyiségben a D-vitamin, a fő forrást saját szervezetünk jelenti.
Az ajánlott bevitel mennyisége egyénfüggő, időseknek, krónikus betegeknek, várandósoknak, de még a túlsúlyosaknak is nagyobb lehet a szükséglete az átlagnál.
Az utolsó átfogó kutatás - a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat - adatai szerint a magyar lakosság élelmiszerekből származó D-vitamin bevitele nagyon alacsony: nők esetében 2.0 μg, férfiak körében 2.5 μg volt.
A napi ajánlott bevitel ezzel szemben sokáig 5 μg vagy 200 NE (nemzetközi egység) volt, időközben viszont a 3. Magyar D-vitamin konszenzus megemelte a napi beviteli referencia szintjét: 1500-2000 NE, elhízás esetén pedig a duplája, 3000-4000 NE a javasolt bevitel.
Fontos, hogy ez a beviteli szint a hiányállapotot megelőzéséhez elegendő, a már kialakult D-vitamin-hiány esetén a sokszorosát szükséges bevinni. Viszont egy egészséges szervezet számára az ajánlottnál nagyobb dózis bevitele káros is lehet, krónikus mérgezést okozhat – írja a Pénzcentrum. A túladagolás megelőzése miatt, mielőtt nagy D-vitamin kúrába kezdünk, érdemes orvosunkkal konzultálni.