Test és lélek

Ezektől az ételektől lesz penge éles az agya

Bors

Létrehozva: 2021.11.08.

Ez a négy csodafegyver az agy öregedése ellen.

Forrás: Pixabay

Az idő múlásával agyunk is egyre veszít fittségéből, öregszik és lassul, mint bármelyik más szervünk.

Azonban sokat tehetünk a frissen tartásáért, ha ezeket az élelmiszereket rendszeresen beépítjük étrendünkbe.

Hal

A legtöbb tengeri hal tele van omega-3 zsírsavval, amit kulcsfontosságúnak gondolnak a kutatók az agy egészsége szempontjából. Mérsékelheti a demencia kialakulásának kockázatát, sőt a stroke rizikóját is csökkenti, és hozzájárul a mentális hanyatlás lassításához is. Ezen kívül létfontosságú szerepet játszik a memória javításában, különösen idős korban. Ha teheti, heti legalább kétszer fogyasszon halat.

Olajos magvak

Az olajos magvak és diófélék tele vannak antioxidánsokkal és E-vitaminnal, melyek lassítják a kognitív hanyatlást. Persze érdemes ezekkel csínján bánni, hiszen igen magas a kalóriatartalmuk, így 12-14 szem mandulát (1db - 1g), vagy 3-4 egész dióbelet fogyasszunk egy nap.

Áfonya

Az áfonyában lévő antioxidánsok képesek megvédeni az agyat a szabadgyökök károsító hatásaitól, és az olyan, korral járó állapotnak, mint a demencia, következményét is hatékonyan mérséklik.

Teljes kiőrlésű ételek

Ha gyakran eszünk teljes kiőrlésű ételeket, azzal támogatjuk az emésztőrendszerünket, illetve a teljes kiőrlésű ételekben gazdag étrend mellett kisebb az esélye annak, hogy az érfalakon plakkok halmozódjanak fel, így a véráramlás képes egészségesen ellátni az agyat, aminek köszönhetően sokkal tovább ép marad.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek