Ez a négy csodafegyver az agy öregedése ellen.
Forrás: Pixabay
Az idő múlásával agyunk is egyre veszít fittségéből, öregszik és lassul, mint bármelyik más szervünk.
Azonban sokat tehetünk a frissen tartásáért, ha ezeket az élelmiszereket rendszeresen beépítjük étrendünkbe.
A legtöbb tengeri hal tele van omega-3 zsírsavval, amit kulcsfontosságúnak gondolnak a kutatók az agy egészsége szempontjából. Mérsékelheti a demencia kialakulásának kockázatát, sőt a stroke rizikóját is csökkenti, és hozzájárul a mentális hanyatlás lassításához is. Ezen kívül létfontosságú szerepet játszik a memória javításában, különösen idős korban. Ha teheti, heti legalább kétszer fogyasszon halat.
Az olajos magvak és diófélék tele vannak antioxidánsokkal és E-vitaminnal, melyek lassítják a kognitív hanyatlást. Persze érdemes ezekkel csínján bánni, hiszen igen magas a kalóriatartalmuk, így 12-14 szem mandulát (1db - 1g), vagy 3-4 egész dióbelet fogyasszunk egy nap.
Az áfonyában lévő antioxidánsok képesek megvédeni az agyat a szabadgyökök károsító hatásaitól, és az olyan, korral járó állapotnak, mint a demencia, következményét is hatékonyan mérséklik.
Ha gyakran eszünk teljes kiőrlésű ételeket, azzal támogatjuk az emésztőrendszerünket, illetve a teljes kiőrlésű ételekben gazdag étrend mellett kisebb az esélye annak, hogy az érfalakon plakkok halmozódjanak fel, így a véráramlás képes egészségesen ellátni az agyat, aminek köszönhetően sokkal tovább ép marad.