Test és lélek

Mindenki megbolondult? Ezért cukrozzák a húst sütés előtt

Bors

Létrehozva: 2021.11.18.

De tényleg, miért?

Forrás: Pixabay

Cukrozott hús. Nem is olyan meglepő, ha jobban belegondolunk, hiszen egyes pácok összetevői között találkozhattunk már cukorral, mézzel vagy más édesítővel. Ez nem véletlen, hiszen a cukornak nagy szerep jut a húsok sütésénél. Ne ódzkodjunk a használatától, hiszen ez is csak egy ugyanolyan „fűszer”, mint a só vagy a bors.

De mit tesz hozzá a hússütéshez?

Először is, a cukor hő hatására karamellizálódik. Ugyanezt teszi a hússzelet is, csak sokkal lassabban: egy gusztusos szelet steak vagy csirkemell akkor lesz igazán finom, ha vannak rajta ropogós, barna foltok.

Ezért ha néhány csipet cukorral szórjuk meg a szeletet, felgyorsíthatjuk a karamellizálódás folyamatát, ez pedig azt is jelenti, hogy nem esünk a túlsütés hibájába.

A hamarabb barnuló hússzeletet szinte lehetetlen lesz kiszárítani: kívül ropogós, belül pedig szaftos és omlós lesz.

Ugyanakkor már azelőtt is kifejti hatását, hogy sütni kezdenénk: megakadályozza, hogy kiszáradjon a hús, még akkor is, ha csak rövidebb ideig hagyjuk rajta a pácot.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek