Test és lélek

Nem hiszi el, mitől lesz a legfinomabb a gombaleves

Bors

Létrehozva: 2021.11.14.

A zöldséges pultok még tele vannak a különböző gomba- és szőlőfajtákkal, vétek lenne hát kihagyni a főzésből ezt a két népszerű alapanyagot. Főleg, hogy egy komplett menü összeállítható belőlük.

Leves

Gombaleves galuskával

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 1 fej hagyma * 25 dkg gomba * 2 sárgarépa * 2 petrezselyemgyökér * 4 burgonya * őrölt pirospaprika * 1 csipet őrölt bors * só * olaj * vegeta

A galuskához: 5 ek liszt * 1 tojás * só

Elkészítés: Olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott gombát és összepirítjuk. Mikor szépen összefonnyadtak, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket megszórjuk őrölt pirospaprikával, sóval, vegetával, borssal és összeforgatjuk. Ezután felöntjük vízzel és felforraljuk.

Mikor már szinte minden zöldség puha, elkészítjük a galuskát. Egy tálba lisztet teszünk, majd egy tojást, sót és víz fokozatos hozzáadásával nokedlitésztát kavarunk belőle. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük és hozzáadjuk a kész leveshez. 

Főétel

Stroganoff sertéstokány tésztával

Elkészítési idő: 70 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 1 csomag újhagyma * 8 csemegeuborka * 20 dkg gomba * 45 dkg sertéshús * 15 dkg főtt sonka   * só    * bors    * majoránna    * 10 ek olaj  * 2 ek liszt    * 1 l zöldségleves    * 3 dl tejföl    * 4 ek mustár

Elkészítés: Az újhagymát és a gombát megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, megpucoljuk és apróra vágjuk. A csemegeuborkát szintén felkarikázzuk. A húst és a főtt sonkát csíkokra vágjuk.
A húst sóval, borssal, majoránnával megszórjuk, majd forró olajban megsütjük. Amikor barnulni kezd, hozzáadjuk az újhagymát, a gombát és a sonkát, majd az egészet megszórjuk liszttel, jól átkeverjük, és felöntjük zöldséglevessel. Ezután fedő alatt tovább főzzük, legalább 15 percig, hogy a hús megpuhuljon. Hozzákeverjük a tejfölt, majd a jöhet a csemegeuborka, végül pedig a mustár, és addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű lesz a mártás. Főtt tésztával tálaljuk.

Desszert

Kékszőlős-mandulás pite

Elkészítési idő: 75 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre): 7 dkg hajdinaliszt * 3 dkg búzaliszt * 3 dkg porcukor * 1/4 tk só * 1 tojássárgája * 6 dkg vaj + a formához 

A krémhez: 10 dkg darált mandula * 10 dkg cukor * 1 tojás * 1 fürt kékszőlő

Elkészítés: A tészta összes hozzávalóját tegyük egy tálba, és a robotgép gyúrópálcájával dolgozzuk össze. Kézzel gyúrjuk át, csomagoljuk folpakba, és tegyük 30 percre a hűtőbe.
Készítsünk elő egy fodros szélű tortaformát, és vajazzuk ki. A tésztát nyújtsuk ki, és nyomkodjuk a formába, majd 15 percre tegyük be a hűtőbe. A krémhez az összes hozzávalót keverjük simára, majd simítsuk a formába. Mossuk meg a szőlőt, nyomjuk a töltelékbe, majd 190 fokon 25-30 perc alatt süssük meg az édességet. Hagyjuk kihűlni, és csak ezután vegyük ki a formából.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek