Test és lélek

Komplett menü almával és babbal? Lehetséges, mutatjuk is rögtön!

Bors

Létrehozva: 2021.12.12.

Egy téli, melengető ételsorból is kimaradhat időnként a hús. Főleg, ha a kímélni akarjuk egy kicsit a gyomrunk a nagy, ünnepi trakta előtt.

Leves

Fahéjas almaleves

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 1 csipet só * 10 dkg cukor    * 3 szegfűszeg * 1 rúd fahéj    * 60 dkg alma    * 2 dl főzőtejszín    * 2 ek liszt    * citromlé    * 5 dkg liszt    * só    * szegfűszeg  *  
fahéj

Elkészítés: 1,5 liter vízbe beletesszük a sót, a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, majd összeforraljuk. 5 perc forralás után átszűrjük, majd a megtisztított almát felkockázva belerakjuk, és 3 perc alatt megfőzzük. Közben a tejszínből a liszttel habarást készítünk. Amikor az alma megfőtt, kiszedjük a léből, és a habarást állandó keverés mellett beleeresztjük. 5 perc forralás után visszarakjuk bele az almákat, és citromlével ízesítjük. Hűtve tálaljuk.

Főétel

Csilis bab

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (8 személyre): 2 dkg füstölt szalonna    * 1 kg kukorica    * 50 dkg tarkabab    * 50 dkg vörösbab    * 80 dkg paradicsom    * 1 fej hagyma    * 1 zöldpaprika    * 1 tk csilipor    * 1 tk köménymag

A tálaláshoz: 15 dkg cheddar    * 15 dkg trappista

Elkészítés: A felaprított szalonnát megpirítjuk. A konzervbab és -kukorica levét a szalonnazsírra öntjük, hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, a felaprított hagymát, a felkarikázott zöldpaprikát, és addig főzzük, amíg a lé fele el nem fő. Ezután ráöntjük a kukoricát, a babot, a paradicsomot, a csiliport és a köménymagot, majd megsózzuk. Felforraljuk, majd néhány percig takarékon főzzük.
A tetejét megszórjuk reszelt cheddar és trappista sajttal, így tálaljuk.

Desszert

Normann almatorta

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre): 4 tojás    * 18 dkg cukor    * 20 dkg túró    * 1 csipet só    * 1/2 dl almalikőr    * 25 dkg liszt    * 1 csomag sütőpor    * vaj (a formához)    * liszt

A töltelékhez: 3 alma    * 5 dkg cukor    * 1/2 dl almalikőr    * 2 ek víz    

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, és kiszedjük a magházukat. A gerezdek külső részét bevagdossuk kb. 1 cm mélyen. Egy kis lábasban a cukrot megkaramellizáljuk. Ráhelyezzük az almagerezdeket, rálocsoljuk az almalikőrt és a vizet. Az almát kb. 5 percig pároljuk, majd kivesszük, és lecsöpögtetjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral. Belevegyítjük a kemény habbá vert fehérjét, majd a túrót. Megsózzuk és beleöntjük az almalikőrt. Végül hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. A massza felét kivajazott, liszttel megszórt, 24-26 centi átmérőjű tortaformába simítjuk, elosztjuk rajta az alma felét, és befedjük a többi masszával. Végül rátesszük a többi almát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek