Egy téli, melengető ételsorból is kimaradhat időnként a hús. Főleg, ha a kímélni akarjuk egy kicsit a gyomrunk a nagy, ünnepi trakta előtt.
Fahéjas almaleves
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 1 csipet só * 10 dkg cukor * 3 szegfűszeg * 1 rúd fahéj * 60 dkg alma * 2 dl főzőtejszín * 2 ek liszt * citromlé * 5 dkg liszt * só * szegfűszeg *
fahéj
Elkészítés: 1,5 liter vízbe beletesszük a sót, a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, majd összeforraljuk. 5 perc forralás után átszűrjük, majd a megtisztított almát felkockázva belerakjuk, és 3 perc alatt megfőzzük. Közben a tejszínből a liszttel habarást készítünk. Amikor az alma megfőtt, kiszedjük a léből, és a habarást állandó keverés mellett beleeresztjük. 5 perc forralás után visszarakjuk bele az almákat, és citromlével ízesítjük. Hűtve tálaljuk.
Csilis bab
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (8 személyre): 2 dkg füstölt szalonna * 1 kg kukorica * 50 dkg tarkabab * 50 dkg vörösbab * 80 dkg paradicsom * 1 fej hagyma * 1 zöldpaprika * 1 tk csilipor * 1 tk köménymag
A tálaláshoz: 15 dkg cheddar * 15 dkg trappista
Elkészítés: A felaprított szalonnát megpirítjuk. A konzervbab és -kukorica levét a szalonnazsírra öntjük, hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, a felaprított hagymát, a felkarikázott zöldpaprikát, és addig főzzük, amíg a lé fele el nem fő. Ezután ráöntjük a kukoricát, a babot, a paradicsomot, a csiliport és a köménymagot, majd megsózzuk. Felforraljuk, majd néhány percig takarékon főzzük.
A tetejét megszórjuk reszelt cheddar és trappista sajttal, így tálaljuk.
Normann almatorta
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 4 tojás * 18 dkg cukor * 20 dkg túró * 1 csipet só * 1/2 dl almalikőr * 25 dkg liszt * 1 csomag sütőpor * vaj (a formához) * liszt
A töltelékhez: 3 alma * 5 dkg cukor * 1/2 dl almalikőr * 2 ek víz
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, és kiszedjük a magházukat. A gerezdek külső részét bevagdossuk kb. 1 cm mélyen. Egy kis lábasban a cukrot megkaramellizáljuk. Ráhelyezzük az almagerezdeket, rálocsoljuk az almalikőrt és a vizet. Az almát kb. 5 percig pároljuk, majd kivesszük, és lecsöpögtetjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral. Belevegyítjük a kemény habbá vert fehérjét, majd a túrót. Megsózzuk és beleöntjük az almalikőrt. Végül hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. A massza felét kivajazott, liszttel megszórt, 24-26 centi átmérőjű tortaformába simítjuk, elosztjuk rajta az alma felét, és befedjük a többi masszával. Végül rátesszük a többi almát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.