Van más megoldás a bolti kapszulákon kívül.
Forrás: Pexels
A tél elérkeztével nemcsak a hőmérséklet csökken, az immunrendszerünk természetes védelme is. A vitaminpótlás ilyenkor elengedhetetlen: egyesek a patikákban kapható kapszulákkal, mások tudatos étkezéssel igyekeznek ezt megoldani – és lássuk be, egyiket sem olyan egyszerű összehozni.
A hideg évszakban a legfontosabb a D-vitamin pótlása, a napsugarak ugyanis ilyenkor csak elvétve bújnak elő. A boltokban már számtalan készítményt kaphatunk, amelyek ezt a vitamint tartalmazzák, ám ha ennél egyszerűbb és természetesebb megoldásra vágyunk, érdemes a dolgot finomabbnál finomabb ételekkel megoldani. Mutatjuk azokat az ételeket, amik természetesen turbózzák fel a D-vitamin-szintünket.
A magasabb zsírtartalmú halak, mint például a ponty, a tonhal vagy a lazac rendkívül gazdagok D-vitaminban. Egyetlen adag halas fogás a napi szükséglet akár felét is képes fedezni.
Legyen szó bármilyen fajta gombáról, egy-egy fogást bátran gazdagítsunk vele, ha természetes D-vitamin-forrást fogyasztanánk. Száz gramm gombában a napi szükséglet körülbelül tíz százaléka található.
Mindkettő tartalmaz kisebb mértékben D-vitamint, ami azért is fantasztikus, mert számos fogásban együtt használhatjuk a tojást és a sajtot.
Bátran fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek csomagolásán feltüntetik, hogy D-vitamin hozzáadásával készült. Ilyen például a müzli vagy más reggelizőpelyhek, a növényi tejek, és a joghurt is.