Van, amit érdemes újra felhasználni.
„Amit az egyik komposztol, abból a másik megkosztol” – mondta a Grincs, amikor a kukából próbálta magának a karácsonyi menüt előteremteni, és nem is állított valótlant, vagyis inkább felhívta a figyelmet arra a nem épp elhanyagolható tényre, mennyi pazarlás történik a világban.
Ha te nem akarod, hogy erre a sorsra jussanak a karácsonyi lakomák maradékai, mutatunk néhány receptet, hogyan mentsd meg a levest, vagy a húst.
Ha jobban fogyott az ünnepi asztalnál a hús, mint a zöldségek, akkor a megmaradt leveszöldségekből készítsünk egy fehérboros rizottót. A főtt zöldségekre nem érvényes az az állítás, mint a főtt vagy sült húsokra, úgyhogy ezek hőkezelés nélkül is használhatóak, készíthetünk tehát belőlük salátát is, amit egy finom joghurtos-kapros öntettel érdemes feldobni.
A sülteknél jóval kényesebb a hal újrahasznosítása: mivel két napnál tovább amúgy sem szabad tárolni, ezért kisebb az esélye, hogy marad, de ha mégis, készítsen belőle pástétomot: citrusok leve és héja, mustár, zöldfűszerek, bors, kevés chili, esetleg némi puha vaj, és kész a legegyszerűbb könnyű vacsora.
Általában a pörköltből és a sült húsokból marad a legtöbb az ünnepi ételek közül. Ezekre két receptet mutatunk, aminek láttán mi is a homlokunkra csaptunk.
Hozzávalók
A töltelékhez
A palacsintatésztához
Elkészítés
A megmaradt csirkecombokról eltávolítjuk a bőrt, majd a csontokról levágjuk a húst. Késes aprítóba tesszük 4-5 ek szafttal együtt, és krémesre törjük. Ugyanezt tesszük, ha bármilyen más pörköltünk van, lényeg, hogy csont nélkül kezdünk hozzá a töltelék elkészítéséhez. A többi szaftot szitán átpasszírozzuk, azután egy kisebb lábasba tesszük, felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. A palacsintához kikeverjük a tojást a tejjel és a szódavízzel, majd beledolgozzuk az átszitált lisztet 1 csipet sóval együtt. Az így kapott masszát 30 percig pihentetjük. Palacsintasütőben felhevítünk egy kevés olajat, és 4 db palacsintát sütünk ki rajta a szokott módon. Elosztjuk rajtuk a csirkehúsos krémet, végül feltekerjük mindet. Felkarikázva, a tejszínes szafttal meglocsolva tálaljuk.
Hozzávalók
Elkészítés
A húst keverd össze a reszelt burgonyával, a maradék töltelékkel és üss rá egy tojást. Sózd és borsozd, majd a keveréket töltsd bele a kör alakúra szaggatott pitetésztába. A tésztákat hajtsd félbe, és a szélét nyomkodd össze, hogy húsos táska alakja legyen. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 fokon 30 percig.