Maradékmentő

Pörkölt, húsleves, hal és sültek – mindenre van egy tuti tippünk, ha meg akarod menteni a karácsonyi kosztot

Bors

Létrehozva: 2021.12.28.

Van, amit érdemes újra felhasználni.

„Amit az egyik komposztol, abból a másik megkosztol” – mondta a Grincs, amikor a kukából próbálta magának a karácsonyi menüt előteremteni, és nem is állított valótlant, vagyis inkább felhívta a figyelmet arra a nem épp elhanyagolható tényre, mennyi pazarlás történik a világban.

Ha te nem akarod, hogy erre a sorsra jussanak a karácsonyi lakomák maradékai, mutatunk néhány receptet, hogyan mentsd meg a levest, vagy a húst.

A leves tökéletes alaplé lehet fagyasztva, de a zöldség is újra használható. Fotó: Shutterstock

Ha túl sok leveszöldség maradt

Ha jobban fogyott az ünnepi asztalnál a hús, mint a zöldségek, akkor a megmaradt leveszöldségekből készítsünk egy fehérboros rizottót. A főtt zöldségekre nem érvényes az az állítás, mint a főtt vagy sült húsokra, úgyhogy ezek hőkezelés nélkül is használhatóak, készíthetünk tehát belőlük salátát is, amit egy finom joghurtos-kapros öntettel érdemes feldobni.

Kényes a hal, de krém lehet

A sülteknél jóval kényesebb a hal újrahasznosítása: mivel két napnál tovább amúgy sem szabad tárolni, ezért kisebb az esélye, hogy marad, de ha mégis, készítsen belőle pástétomot: citrusok leve és héja, mustár, zöldfűszerek, bors, kevés chili, esetleg némi puha vaj, és kész a legegyszerűbb könnyű vacsora.

Általában a pörköltből és a sült húsokból marad a legtöbb az ünnepi ételek közül. Ezekre két receptet mutatunk, aminek láttán mi is a homlokunkra csaptunk.

Fotó: Shutterstock

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók

A töltelékhez

  • 2 adag maradék paprikás csirke, vagy pörkölt
  • 10 dl cukrozatlan habtejszín

A palacsintatésztához

  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • kb. 2 dl szódavíz
  • 12 dkg liszt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A megmaradt csirkecombokról eltávolítjuk a bőrt, majd a csontokról levágjuk a húst. Késes aprítóba tesszük 4-5 ek szafttal együtt, és krémesre törjük. Ugyanezt tesszük, ha bármilyen más pörköltünk van, lényeg, hogy csont nélkül kezdünk hozzá a töltelék elkészítéséhez. A többi szaftot szitán átpasszírozzuk, azután egy kisebb lábasba tesszük, felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk. A palacsintához kikeverjük a tojást a tejjel és a szódavízzel, majd beledolgozzuk az átszitált lisztet 1 csipet sóval együtt. Az így kapott masszát 30 percig pihentetjük. Palacsintasütőben felhevítünk egy kevés olajat, és 4 db palacsintát sütünk ki rajta a szokott módon. Elosztjuk rajtuk a csirkehúsos krémet, végül feltekerjük mindet. Felkarikázva, a tejszínes szafttal meglocsolva tálaljuk.

Húsos pite

Hozzávalók

  • 1 csomag fagyasztós pitetészta
  • 2 csésze sült hús ledarálva
  • 2 csésze reszelt főtt burgonya
  • 1 csésze maradék súlthús töltelék
  • 1 tojás
  • só, bors

Elkészítés

A húst keverd össze a reszelt burgonyával, a maradék töltelékkel és üss rá egy tojást. Sózd és borsozd, majd a keveréket töltsd bele a kör alakúra szaggatott pitetésztába. A tésztákat hajtsd félbe, és a szélét nyomkodd össze, hogy húsos táska alakja legyen. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 fokon 30 percig.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek