A téli időszakban szervezetünk sokkal kevesebb vitaminforráshoz jut, ami könnyen az immunrendszer legyengüléséhez vezethet, majd az abból fakadó különböző betegségek kialakulásához.
Az immunrendszer-erősítéssel és a vitaminszedéssel kapcsolatban sok a bizonytalanság és tévhit. Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája és oktatási referense válaszolta meg a vitaminszedéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.
A vitaminhiány számos tünettel jár: nagyobb mennyiségű hajhullás, a karikás szemek, a töredezett körmök és a fáradtságérzet. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, első lépésként érdemes egy pár hónapos vitaminkúrát tartani. Ha a panaszok ezt követően sem enyhülnek, orvosi konzultáció szükséges lehet.
A vízben oldódó C-vitamin az immunrendszer normál működéséhez szükséges. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 1000-2000 mg.
A zsírban oldódó D-vitamin szintén segíti a immunrendszer normál működését. Ehhez természetes módokon is hozzájuthatunk: belsőségekből készült ételekből (zúza, máj, szív), tojásfogyasztásból, illetve 10-15 perc napon töltött idővel.
A magnézium hiánya kellemetlen izomgörcsöket is eredményezhet. Bár az ideális mennyiség pótolható olajos magvakból és étcsokoládéból – a csokoládé cukortartalma miatt nem épp a legideálisabb választás. Egy egészséges ember számára az ajánlott napi mennyiség 250-300 mg.
Az omega-3 típusú zsírsavakat külső forrásból kell biztosítanunk, mint a tengeri halfajtákból (tőkehal, tonhal, lazac) és egyes növényi eredetű élelmiszerekből (lenmagolaj, repceolaj). Egy egészséges ember számára az ajánlott napi mennyiség 500-2000 mg.
Németh Sándor szerint megbízhatóságról és profizmusról árulkodik, ha a kiválasztott márka több éves múltra visszatekintő, és a Magyarországon hivatalosan forgalomba hozott termékei a megfelelő minősítésekkel is rendelkeznek, ill., ha adott cég vagy márka termékeit többféle formulával (tabletta, kapszula, pezsgőtabletta, por) is elérhetővé teszi vásárlói számára.