Ezekhez a fogásokhoz nem kell különösebb rutin a konyhában, ráadásul gyorsan összedobható, és a gyomrot sem terheli meg. Vagyis tökéletes egy borongós, januári hétvégén ebédre.
Forrás: Shutterstock
Céklakrémleves almával
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 2 közepes fej cékla * 1 nagyobb alma * 1 kisebb fej vöröshagyma * 1 babérlevél * 6 dl zöldségalaplé * só * frissen őrölt bors
A tálaláshoz: tejföl és friss kapor
Elkészítés: A céklát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, az almát hámozás nélkül feldaraboljuk. Közepes erősségű tűzön feltesszük a zöldségeket és az almát főni az alaplével és a babérlevéllel, ha felforrt, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Addig főzzük, amíg a cékla megpuhul (kb. 20 perc). A babérlevél eltávolítása után krémesre turmixoljuk a levest. Tálaláskor a tetejére kevés tejfölt kanalazunk és kaporral díszítjük.
Mézes-csilis csirkeszárnyak
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 8 csirkeszárny * 2 ek méz * 3 ek ketchup * 1 ek olaj * 1 tk chilipaprika * só
Elkészítés: A csirkeszárnyát megmossuk, megtisztítjuk. A mézet összekeverjük a ketchuppal, olajjal, csilipaprikával és ízlés szerint sóval. A szárnyakat bekenjük a páccal, majd egy jénai tálba tesszük és alufóliával lefedve fél órán át sütjük, utána megpirítjuk. Rizzsel, salátával tálaljuk.
Amerikai palacsinta mézzel
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 3 tojás * 12 dkg finomliszt * 1 mk sütőpor * 1.5 dl tej * 1 csipet só
A tálaláshoz: méz
Elkészítés: Az amerikai palacsinta elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót és a tejet, majd addig keverjük, amíg sűrű, egynemű tésztát kapunk. A tojásfehérjét egy csipet cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához forgatjuk. Ezután negyed óráig a hűtőben pihentetjük. Előmelegített teflonserpenyőben aranybarnára sütjük az amerikai palacsinták mindkét oldalát.