Szalonna és kolbász felhasználásával készülnek ezek a változatos fogások, amelyekből igazán kiadós hétvégi ebéd kerekedhet. Desszertnek pedig lehet választani az édes vagy a sós receptből.
Frankfurti leves
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg frankfurti virsli * olaj * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 nagyobb krumpli * 40 dkg kelkáposzta * 1 mk majoránna * 1/2 mk őrölt kömény * 1 tk pirospaprika * só * frissen őrölt bors * 1 ek liszt * 2 dl tejföl
Elkészítés: A virslit felkarikázzuk, a vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk, a krumplit felkockázzuk. Kettévágjuk a kelkáposztát, kivágjuk a torzsáját és felcsíkozzuk. Egy lábosban felhevítünk kevés olajat és megpirítjuk rajta a virslikarikákat, majd félretesszük.
Ismét kevés olajat öntünk a lábosba, majd üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, néhány perc elteltével a krumplit és a káposztát is. Lepirítjuk az egészet, a cél, hogy a káposzta összeessen. Fűszerezzük, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel és fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadunk egy merőkanálnyit a levesből is, elkeverjük, majd a tejfölös habarást a forrásban lévő leveshez öntjük. Összekeverjük, pár percig még forraljuk. Végül a virslikarikákat forrón tálaljuk.
Magyaros rakott krumpli
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg krumpli * 4 tojás * 1 szál kolbász * 3.5 dl tejföl * só, bors * 1 tk margarin
A tálaláshoz: 4-5 csík húsos szalonna
Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A meghámozott krumplit sós vízben puhára főzzük. A kolbászt vékony karikára vágjuk. Egy sütőtálat vékonyan kikenünk margarinnal. A felkarikázott krumpli felével kirakjuk a tálat. Meghintjük sóval és borssal. Rárakjuk a tojáskarikákat, azt is megsózzuk. A tejföl kétharmadát rásimítjuk. Jöhet rá a kolbász.
A maradék krumplikarikákat kicsit egymásra csúsztatva rakjuk rá. Meghintjük sóval. A meghagyott tejföllel lekenjük. A pár kocka szalonnát a tetejére rakjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.
Spanyol churros fánk
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre): 5 dl víz * 10 dkg cukor * 2 ek olaj (+ a sütéshez) * 1/2 tk só * 1/2 tk vaníliakivonat * 24 dkg finomliszt
A szószhoz: 10 dkg étcsokoládé * 2 dl növényi tej * 4 dkg cukor * 1/2 tk vaníliakivonat
A bevonathoz: 11 dkg cukor * 2 tk őrölt fahéj
Elkészítés: A csokiszószhoz összetörjük a csokoládét, és a növényi tejjel, a cukorral, valamint a vaníliával együtt kis lábasban takaréklángon melegítve simára keverjük. Ha elkészült, egy szószos tálba öntjük, és félretesszük. A bevonthoz a cukrot és a fahéjat egy nagyobb tányérban összekeverjük. A tészta elkészítéséhez a vizet, a cukrot, az olajat, a sót és a vaníliakivonatot egy lábasba tesszük, felforraljuk, és addig kevergetjük, míg feloldódik benne a cukor. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, és határozott mozdulatokkal, fakanállal addig keverjük, amíg sűrű, nyúlós tésztát kapunk, majd átkanalazzuk a masszát a habzsák-tölcsérbe. Serpenyőben olajat forrósítunk a sütéshez. Egyenként 10-15 centis rudacskát nyomunk sütőtálcára, majd óvatosan a forró olajba tesszük. Aranyszínűre sütjük. A kész rudacskákat törlőkendőre tesszük 1 percre, hogy lecsöpögjön róluk az olaj, majd még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban. Még melegen, csokiszósszal kínáljuk.