Egyszerűnek tűnik, mégsem az a rizs megfőzése. Legtöbbször túlmegy, így aztán egy masszává válik a rizs, ahelyett, hogy pergős lenne, és mázgásan már semmi kedvünk elfogyasztani.
Ám a legszigorúbb séfek előtt is ötösre vizsgázol, ha betartod ezeket a szabályokat.
- Öblítsük le a rizst! Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk pusztán azért, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a zacskós változatot felejtsük el. A szemek leöblítése csupán húsz másodpercet vesz igénybe, de segítségével a rizsről lemosható a felesleges keményítő, ami a köret túlzott ragacsosságát eredményezheti.
- Tartsuk be az arányokat, hiszen ez szintén gyakori hiba! A legtöbb rizsfajtánál az egy csésze rizs és két csésze víz arányt érdemes alkalmazni. Ha ízesebb köretet szeretnénk, a vizet bátran lecserélhetjük alaplére is.
- Forraljuk fel a vizet és csak ezt követően adjuk hozzá a rizst és a sót. Akár egy kevés vajat is tehetünk hozzá, ami fokozni fogja az elkészült köret ízét.
- Lassú tűzön főzzük, fedjük le és feleslegesen ne emelgessük a fedőt!
- Nagyjából tizennyolc percre van szüksége a rizsnek ahhoz, hogy megpuhuljon. Ezt követően azonban hagyjuk még pár percig fedő alatt pihenni. Végül egy villával óvatosan keverjük össze a rizst, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szemek nem tapadnak össze.