Fontos odafigyelni a tárolóedény kiválasztásakor.
Forrás: Pexels
Nemcsak a megmaradt húslevest, előre elkészített alaplevet is érdemes és célszerű eltenni későbbre, ezek ugyanis később óriási segítségünkre lehetnek a főzésben. Ha éppen emiatt készítjük, hatalmas mennyiségben tesszük azt, ezért fontos, hogy a tárolást a lehető legjobban tudjuk megoldani.
Van azonban egy hiba, amit sokan hajlamosak elkövetni.
Manapság már fillérekért kaphatunk a boltokban fagyasztáshoz használatos műanyag tárolókat, amelyeket erősen ajánlott is használni, az üveg edények ugyanis végzetes károkat okozhatnak.
Fagyasztáskor a víz – és valójában bármilyen folyadék – térfogata megnő, tágulni kezd. Szakértők szerint akár 9%-os mennyiségnövekedésre is lehet számítani folyadék fagyása esetén: ennek oka, hogy a hidrogénkötések távolabb tolják egymástól a H2O-molekulákat, ezzel pedig növekszik a molekulák közötti tér.
Így tehát amennyiben üvegből készült tárolót választunk a húsleves vagy az alaplé lefagyasztásához, a térfogatnövekedés következtében az összetörik, ezzel nemcsak kárba vész a mennyiség, de akár a fagyasztónkban is kárt okozhatunk.