Elég volt az ünnepi traktából, a hatalmas kondér töltött káposztákból, süteménykeből. Pihentessük kicsit a rágóizmainkat, a gyomrunkat, jöjjön valami könnyebb!
Húsos krumplileves
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók: 0,5 kg sertéscomb * 1 fej hagyma * 2 evőkanál zsiradék * só * bors * pirospaprika * 1 leveskocka * babérlevél * 60 dkg krumpli
Elkészítés:
A húst kockákra, a megtisztított hagymát pedig apróra vágjuk. Kevés zsiradékon a hagymát üvegesre pároljuk. A felkockázott húst beletesszük, és együtt addig pároljuk, ameddig a hús kifehéredik. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, rámorzsoljuk a leveskockát, beledobjuk a babérlevelet, majd felöntjük annyi meleg vízzel, hogy jól ellepje a húst. Közben a krumplit megpucoljuk, és kockákra vágjuk. Amikor a hús már szinte készre puhult, akkor hozzáadjuk a kockázott krumplit, és annyi vízzel pótoljuk, amilyen sűrű levest akarunk készíteni. Közepes tűznél addig főzzük, ameddig a krumpli is puha lesz. Tálalás előtt hagyunk kb. 20 percet, hogy az ízek összeérjenek.
Göngyölt csirkemell
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell * 1 doboz natúr vajkrém * bors * 1 csokor friss bazsalikom * 1 üveg aszalt paradicsom * olaj
Elkészítés:
Az egyszerű göngyölt csirkemell elkészítéséhez a csirkemellet szeletekre vágjuk, megkenjük a natúr vajkrémmel, majd megszórjuk borssal. A bazsalikomleveleket és az apróra vágott aszalt paradicsomot rátesszük a csirkemellre, és feltekerjük, fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük. A tepsit olajjal kikenjük, belerakjuk a csirkemellet, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük fólia alatt, majd a fóliát levéve még 10 percig pirítjuk.
Rakott bejgli maradékból
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók: 1 csomag vaníliás pudingpor * 3 dl tej * 1 db narancs lereszelt héja * 1.5 rúd diós bejgli * 25 dkg baracklekvár * 15 dkg darált dió * 15 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A rakott bejgli elkészítéséhez a főzés nélküli pudingport kikeverjük a tejjel és belereszeljük a narancs héját. A maradék bejglit felszeleteljük. Egy tűzálló tál alját kirakjuk a bejgli felével, majd megkenjük a baracklekvár felével, és rászórjuk a darált dió és a felaprított csokoládé felét. Végül rákenjük a narancsos vaníliapuding felét. Ugyanígy lerakunk még egy réteget, majd a tálat 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25 perc alatt összesütjük. Tejszínhabot kínálhatunk mellé.