Csodaszer

Fogadjunk, hogy kidobtad eddig a krumpli héját, bár ne tetted volna!

Bors

Létrehozva: 2022.02.13.

Szerinted szemét, szerintünk csodaszer. Azt is elmondjuk, miért.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Igazi csodaszer a krumpli héja, ezért jobb, ha változtatsz azon a szokásodon, hogy pucolás után egyszerűen kidobod ezt az értékes „gyógyszert”! Nagyon kevesen tudnak a héj szuper erejéről, mi azonban most eláruljuk, mi mindenre jó.

Segíti a fogyást

Mindannyian tudjuk, hogy a burgonya szénhidrátban gazdag, azonban mivel zöldség, így a fogyókúrázók részben bűn nélkül fogyaszthatnak belőle. A burgonya héja megfelelő mennyiségű nátriumot és minimális mennyiségű nyírt tartalmaz, így a fogyni vágyóknak ajánlott.

Immunitás

A burgonya héja úgy működik, mint egy C-vitamin erőmű, erős antioxidáns tulajdonsága van. A héja B-komlex vitamint és kalciumot is tartalmaz, így szerves részévé válik az egészséges és erős immunrendszernek.

Véd a rák ellen

Mivel erős antioxidáns tartalma van, így nagy mennyiségű klorogénsavat tartalmaz, amely leköti a karcinogént (rákot okozó vegyület), és így védi a szervezetet a rákkal szemben.

Csökkenti a vér koleszterinszintjét

A magas rosttartalma miatt koleszterin csökkentő hatással van a szervezetre, ezért akik ilyen problémával küzdenek nyugodt szívvel fogyaszthatják.

Csökkenti a szívbetegség kockázatát

Mivel a krumpli héj tele van káliummal, így fogyasztása csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát. Egy másik szívbarát anyag is jelen van a héjban, ami nem más, mint az Omega-3 zsírsav.

Fenntartja a vércukorszintet

Ha folyamatos éhségérzetet érzel, fogyassz legalább napi egy alkalommal krumpli héjat, ami segít az agynak lemondani a habzsolásról. Rendszeres fogyasztása a 2. számú cukorbetegség kezelésében jelentősen hatékony csodaszer lehet.

Házilag készülhet chips belőle, és ebből nem kell majd mértékkel fogyasztanod  Fotó: Shutterstock

Így készíts belőle könnyed rágcsát

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd alaposan, kefével dörzsöljük át és mossuk meg a krumplikat. A lehámozott részeket terítsük szét a tepsiben úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást. Az sem baj, a hámozásnál most nem dolgozunk olyan szépen. Locsoljuk meg olívaolajjal, és finoman forgassuk össze a héjakat. Sózzuk, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, süssük tíz percig, majd óvatosan vegyük ki a sütőből a tepsit, forgassuk át a héjchipseket, majd tegyük vissza a sütőbe újabb tíz percre. Házi ketchuppal, vagy mártogatóssal tálaljuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek