trükk

Ezért kell mindenképpen megsózni a paradicsomot, mielőtt megeszed - meg fogsz lepődni

Bors

Létrehozva: 2022.02.21.

Tudományos alapon van rá szükség.

Forrás: Pixabay

Sokan sózzák előszeretettel a paradicsomot, de hogy ez miért hasznos, azt már kevesen tudják. Mindennek tudományos alapja is van – szúrta ki a vince.hu a Serious Eats cikke alapján.

A só hatására a paradicsom ugyanis néhány perc alatt levet enged, ami kevésbé vizes és intenzívebb ízt eredményez. Emellett a só serkenti a nyálmirigyeket is, amelynek köszönhetően jobban több területre jutnak el az ízek az ízlelőbimbók között. Ráadásul elnyomja a keserű ízt is, így a paradicsom még édesebbnek hat.

A sózás gyakorlati kivitelezésénél azonban nem árt betartani pár alapvető szabályt.

Tudományosan igazolt, hogy sóval finomabb a paradicsom. Fotó: Pixabay

A paradicsomot le kell csepegtetni a salátákhoz. Ez azért kell, hogy elkerüljük az alján képződő „folyadékpocsolyát", ami feláztatja a salátát, és felhígítja az étel ízét. Sózzuk meg a paradicsomot, mielőtt összekeverjük a többi hozzávalóval, és hagyjuk, hogy egy szűrőben 15-20 perc alatt lecsöpögjön. A módszer egyben fokozza a paradicsom ízét, és biztosítja, hogy a salátán az egyetlen folyadék az általunk kiválasztott öntet legyen. Ugyanez vonatkozik a paradicsomra minden olyan ételnél, amit a tálalás előtt több mint 15 perccel tervezünk elkészíteni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek