Tudományos alapon van rá szükség.
Forrás: Pixabay
Sokan sózzák előszeretettel a paradicsomot, de hogy ez miért hasznos, azt már kevesen tudják. Mindennek tudományos alapja is van – szúrta ki a vince.hu a Serious Eats cikke alapján.
A só hatására a paradicsom ugyanis néhány perc alatt levet enged, ami kevésbé vizes és intenzívebb ízt eredményez. Emellett a só serkenti a nyálmirigyeket is, amelynek köszönhetően jobban több területre jutnak el az ízek az ízlelőbimbók között. Ráadásul elnyomja a keserű ízt is, így a paradicsom még édesebbnek hat.
A sózás gyakorlati kivitelezésénél azonban nem árt betartani pár alapvető szabályt.
A paradicsomot le kell csepegtetni a salátákhoz. Ez azért kell, hogy elkerüljük az alján képződő „folyadékpocsolyát", ami feláztatja a salátát, és felhígítja az étel ízét. Sózzuk meg a paradicsomot, mielőtt összekeverjük a többi hozzávalóval, és hagyjuk, hogy egy szűrőben 15-20 perc alatt lecsöpögjön. A módszer egyben fokozza a paradicsom ízét, és biztosítja, hogy a salátán az egyetlen folyadék az általunk kiválasztott öntet legyen. Ugyanez vonatkozik a paradicsomra minden olyan ételnél, amit a tálalás előtt több mint 15 perccel tervezünk elkészíteni.