A sajt az egyik legnépszerűbb tejtermék, hiszen számos változatát ismerjük. Most egy komplett menüt kínálunk, amiben főszerepet játszik ez a kedvelt hozzávaló.
Sörös sajtleves
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg szikkadt kenyér * 20 dkg félkemény sajt * 25 dkg vöröshagyma * 5 dkg vaj * 200 ml sör * 800 ml zöldségleves-alaplé * só * frissen őrölt bors * 100 ml cukrozatlan habtejszín
Elkészítés: A kenyeret kockázzuk fel, és száraz serpenyőben pirítsuk meg. A sajtot reszeljük le, a hagymát hámozzuk meg, és vágjuk finomra. Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, és fonnyasszuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a kenyérkockát, és pirítsuk aranyszínűre. Vegyünk ki egy marékkal belőle, és tegyük félre. Öntsük fel sörrel a lábast, és forraljuk fel. Mérsékeljük a hőt, forgassuk a levesalapba a reszelt sajtot is. Kevergetve öntsük a többihez az alaplét. Kis lángon főzzük az egészet 5-10 percig. Közben sózzuk, borsozzuk meg, majd dúsítsuk a tejszínnel. Végül botmixerrel törjük kissé darabosra. Tálaláskor a maréknyi kenyérkockával szórjuk meg.
Sajttal és sonkával töltött csirkemell
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 4 csirkemellfilé * só, bors * 15 dkg sonka * 10 dkg sajt * liszt * 4 tojás * zsemlemorzsa * olaj vagy zsír
Elkészítés: A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, majd mindbe zsebet vágunk. A sonkát és a sajtot felszeleteljük és minden zsebbe egyet-egyet teszünk belőle. A nyílást hústűvel összetűzzük. A csirkemellet bepanírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd tojásba, végül zsemlemorzsába. Egy serpenyőbe olajat vagy zsírt hevítünk és a csirkemell mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Salátával tálaljuk.
Egyszerű sajttorta
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 15 dkg zabkeksz * 8 dkg vaj * 40 dkg mascarpone sajt * 5 dkg cukor * 2 dl habtejszín * 1 csomag habfixáló
A díszítéshez: kekszmorzsa * gyümölcs
Elkészítés: A kekszet morzsásra törjük és összedolgozzuk az olvasztott vajjal. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és elnyomkodjuk az aljában a kekszet. A mascarponét elkeverjük a cukorral. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a mascarponéhoz. A krémet elsimítjuk a kekszes alapon. A torta tetejét megszórhatjuk kekszmorzsával, díszíthetjük bármilyen gyümölccsel. Tálalás előtt 3-4 órára a hűtőbe tesszük.