Számos dologra használhatjuk a banánhéjat.
Forrás: Pexels
Miután megettél egy banánt, ki ne dobd a héját!
– kezdi videójában egy influenszer, aki közösségi oldalain számtalan praktikát oszt meg népes követőtáborával.
Armen Adamjan konyhai, szépségápolási, egészségügyi, és rengeteg más témában oszt meg rövid felvételeket. A fiatal férfi ezúttal a banánhéj újrahasznosítására hívta fel a figyelmet, és nem is akárhogy tette ezt: valóságos csodaszerként említi az általában kukába dobott gyümölcsmaradványt, állítása mellett pedig alapos érveket hoz fel.
Adamjan szerint az alábbiakra használhatjuk fel a banán héját:
Az influenszer útmutatója szerint alaposan dörzsöljük át az arcbőrünket a banánhéj belső részével, hagyjuk pihenni 15 percig, majd vízzel öblítsünk. Mint mondja, az eljárás eltávolítja az elhalt hámsejteket, feltölti a ráncokat, és a szem alatti karikák eltüntetésében is segédkezik.
A bemutatott eljárás a hagyományos tea filteres verziójához hasonló: tíz percig forraljuk a banánhéjat, majd egy szűrő segítségével öntsük át a levet egy bögrébe, és már kész is a banántea! Adamjan szerint az ital segít enyhíteni a puffadás kellemetlen tüneteit, de lehűtve akár locsoláshoz is használhatjuk, hogy növényeinknek némi extra tápanyaggal szolgáljunk.
A feldarabolt banánhéjat egy tojással összeturmixolva állítólag egy olyan keveréket kapunk, ami tökéletesen megfelel a boltban kapható kondícionálók természetes változatának.
Az influenszer végül azt is megmutatta, hogy a banánhéj belső oldalát bőr cipők és szobanövények fényezésére is használhatjuk.