Közeleg a húsvét, amikor sok háziasszony töri a fejét, mi kerüljön az asztalra. Jó választás ilyenkor a spárga, hiszen leves, köret, vagy akár főétel is készülhet belőle. A fonott kalács pedig kihagyhatatlan.
Spárgakrémleves
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg spárga (fehér vagy zöld) * 1 fej vöröshagyma * 30 dkg burgonya * 2.5 dl főzőejszín * 3 dkg vaj * 2 dl fehérbor * 2 ek olívaolaj * 1 l víz * só, bors * 2 szelet szikkadt kenyér
Elkészítés: A spárgát megtisztítjuk, a csúcsát levágjuk és félretesszük, a többi részét vékony karikákra szeleteljük. A burgonyát megpucoljuk és felkockázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk.
A hagymát az olívaolajon és a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a spárgát. 5 percig dinszteljük együtt, majd hozzáöntjük a fehérbort, és hagyjuk, hogy elfőljön a lé. Ezután beleöntjük a vizet és kb. 20 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a tejszínt, és további 10 percig főzzük. Az elkészült levest ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd botmixerrel krémesítjük.
A spárgafejeket sós vízben 5 perc alatt megfőzzük, tálaláskor ezzel díszítjük a levest. Pirított kenyérkockával még tartalmasabbá tehetjük.
Ropogós malacsült burgonyával
Elkészítési idő: 120
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 1,5 kg bőrös malackaraj * 1 csomó leveszöldség * 1 póréhagyma * 1 fej vöröshagyma * 2,5 dl húsleves * 4 dkg vaj * 1 kg burgonya * olaj * só, bors
Elkészítés: A karajon a bőrt késsel tisztára kaparjuk, alaposan megmossuk, majd rombusz alakban bevagdossuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, és a tepsibe helyezzük. A feldarabolt leveszöldséget és a pórét a négyfelé vágott vöröshagymával együtt a hús mellé halmozzuk. Aláöntünk egy kis vizet, és előmelegített sütőben, 175 °C-on megsütjük. Közben a húslevessel locsolgatjuk. Végül följebb vesszük a hőmérsékletet, és ropogósra sütjük a bőrét. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és olajban kisütjük. A felhevített vajban megforgatjuk a hús mellett sült zöldségeket, majd összekeverjük a pecsenyelével. A húst a zöldségekkel, a sült burgonyával és a mártással tálaljuk.
Húsvéti fonott kalács
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 1.2 dkg friss élesztő * 1.4 dl zsíros tej * 4 dkg porcukor * 25 dkg finomliszt * 1 csipet só * 1 tojássárgája * 3 dkg olvasztott vaj * 1 dkg bourbon vaníliás cukor
Elkészítés: Az élesztőt langyos, porcukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sót, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, és a felfutott élesztős keveréket összeöntjük, géppel bedagasztjuk a tésztát, majd kiolajozott edényben kb. 30 perc alatt hagyjuk a duplájára kelni. Amikor megkelt, 3-4 egyforma darabra osztjuk, attól függően, hogy hány darab kisméretű kalácsot szeretnénk formázni. A darabokból egyenként 2-2 rudat sodrunk, majd ezekből megfonjuk a kalácsokat. A tetejüket megkenjük az egész tojással, és ismét 30 percen át hagyjuk kelni szobahőmérsékleten, majd a kelesztés után másodszor is megkenjük tojással. Megszórhatjuk szeletelt mandulával is. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután kihűltek, felszeleteljük.