Egy kutatás kiderítette, melyik étel lehet bűnös a fáradtságért.
Az extrém fáradtságnak számos oka lehet. Előfordulhat, hogy egy ideje nem alszunk eleget, hogy lelki gondokkal küzdünk, hogy a hormonjaink okozzák a gondot, de hatalmas szerepet játszhatnak a dologban az étkezési szokásaink is.
Egy friss kutatás szerint a feldolgozott húskészítmények fogyasztása összefügg a szellemi és fizikai fáradtsággal.
A Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány 25 és 35 év közötti fiatal felnőtteket vizsgálat: szembeállítva bél-mikrobiomájukat mentális és fizikai erőnlétükkel. Mint kiderült, esetükben a feldolgozott húskészítmény volt az egyetlen olyan élelmiszer, ami az energiaszintjeik változásához kapcsolódott.
Azok az egyének, akik több feldolgozott húst fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel számoltak be mentális kimerültségről
– mondta Ali Boolani, a kutatás vezetője, hozzátéve: a konkrét ok-okozati összefüggést jelenleg is vizsgálják.
A felmérés eredményével kapcsolatosan a szakember továbbá elmondta: a feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése jól tesz az egészségnek. Pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, így időnként képezheti részét az étrendnek egy-egy ilyen élelmiszer, ám napi szintű bevitele nem ajánlott.