Használjuk ki, hogy most van a szezonja ezeknek a gyümölcsöknek, hiszen minden fogáshoz passzolnak.
Forrás: Pexels
Tejszínes cseresznyeleves
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg cseresznye * 6 dl víz * 4 ek cukor * 1 csomag vaníliás cukor * 1 mk fahéj * 3 szegfűszeg * 2 citromkarika * 3 dl tejszín * 1/2 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Egy lábasba tesszük, majd felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, végül pedig a citromkarikákat és összekeverjük. Kb. 10 percig főzzük. A tejszínt simára keverjük a pudingporral, majd állandó kevergetés mellett a cseresznyéhez öntjük. Kis lángon további néhány percig főzzük, míg a leves kissé besűrűsödik. Lehűtve tálaljuk.
Sült csirkemell meggymártással
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg meggy * 5 szem szegfűszeg * 1/2 rúd fahéj * 8 dl víz * cukor * 60 dkg csirkemell * só, bors
Elkészítés: A meggyet egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat. Felöntjük a vízzel, sóval, ízlés szerint cukorral ízesítjük. Amikor felforrt félretesszük.
A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és először fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül pár percig grillezzük. Ha kész a hús, a meggymártással tálaljuk.
Sajttorta cseresznyeszósszal
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 75 dkg krémsajt * 10 dkg porcukor * 5 tojás * 5 dkg vaníliaízű pudingpor * 1 citrom * 1,5 dl habtejszín
A kekszalaphoz: 20 dkg vajas keksz * 10 dkg vaj
A cseresznyeszószhoz: 7 dkg kristálycukor * 10 dkg cseresznye + a díszítéshez
Elkészítés: A kekszalaphoz aprítógépbe tesszük a vajas kekszet, és durvára őröljük. Alaposan összedolgozzuk a felkockázott puha vajjal, majd a masszát sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen. 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen. Ezután a 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Egy tálban habosra keverjük a krémsajtot a porcukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd beleforgatjuk a pudingport, a citrom lereszelt héját, valamint a kemény habbá vert tejszínt. A krémet az elősütött kekszalapra simítjuk. 180 fokon 10 percig sütjük, majd a sütőt 130 fokra állítjuk, és a süteményt további 70 percig sütjük. Végül kivesszük, és hagyjuk kihűlni. A cukrot 0,5 dl vízben feloldjuk, majd felforraljuk. Hozzáadjuk az átválogatott cseresznyét, és kis lángon 15 percig főzzük. Azután egy szitán áttörjük, végül a felfogott lét sűrű, szirupos állagúra főzzük. A tortát felszeletelve, a szósszal összekevert cseresznyeszemekkel díszítve tálaljuk.