Tombol a nyári hőség, és ilyenkor sokan szívesen elfogyasztanának egy ínycsiklandó eperkrémlevest. Teljes mértékben igazuk van, mi pedig most megörvendeztetjük őket egy tippel, hogy fokozni tudják az önmagában is fantasztikus élményt.
Forrás: Pixabay
Az első lépés legyen a citromos grízgaluska elkészítése! Ehhez nem kell tennünk egyebet, mint egy kiöblített (hogy a tej le ne égjen) lábasban kezdjünk el melegíteni egy liter tejet. Amikor már forrósodik, tegyünk bele néhány evőkanál cukrot, és reszeljük bele egy citrom héját! Ha a tej felforrt, kanalanként, folyamatosan kevergetve szórjunk bele annyi búzadarát, hogy egy sűrű tejbegrízt kapjunk! Ha besűrűsödött, tegyünk hozzá citromlevet, vagy ha van otthon, citromdzsemet, vagy akár citromlikőrt! Hagyjuk az egészet kihűlni! Ha jól dolgoztunk, kanállal formálható masszát kapunk.
Az eperkrémlevesnek több változata is elkészíthető: a legegyszerűbb, ha egy kiló epret, egy kevés cukrot, illetve 3 deciliter tejszínt összeturmixolunk, és jól lehűtjük!
Ha inkább főzni szeretnénk, egy kiló megtisztított és feldarabolt epret egy kevés cukorral kezdjünk főzni! Tehetünk bele vaníliás cukrot, vagy akár friss vaníliát is. Ezt követően botmixerrel pürésítsük, majd adjunk hozzá fél liter tejszínt! Forraljuk fel, vagy adjunk hozzá egy púpozott evőkanélnyi, kevés vízben feloldott keményítőt! Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, majd jól hűtsük le!
A tálaláskor egy kanál segítségével szaggassunk vagy formáljunk tetszőleges méretű gombócokat vagy galuskákat a citromos grízből, majd öntsük le a levessel. Friss menta- vagy bazsalikomlevéllel díszítsük!