Ha sok a lom, de kevés a hely, akkor még egy született minimalistáknak is problémát jelenthet a maximális helykihasználás. Kellő találékonysággal és néhány lenyűgöző megoldással azonban még a legapróbb konyhában is öröm lesz a főzés.
Happy woman professional space organizer smiling posing with plastic case boxes for comfortable product storage. Cute female enjoying healthy food organization, placing and sorting and kitchen
Bár elsőre talán lehetetlennek tűnik a mini alapterülettel rendelkező konyhád berendezése, a megfelelő térelválasztókkal és ügyes tárolókkal könnyedén kényelmes, praktikus és egyben egy esztétikus teret alakíthatsz ki magadnak anélkül, hogy zsúfoltnak és szűkösnek tűnne a hely. Ahhoz, hogy a poharaknak, edényeknek, egyéb konyhai eszközöknek és az élelmiszereknek meglegyen a maga helye, érdemes szem előtt tartani a mindennapi életvitelünket: hányszor főzünk, fogadunk-e vendégeket és mik azok a tárgyak, amikre azonnal szükségünk van. Ehhez ad most segítséget Brebán Zsófi, az Alamood lakberendezője.
Ha kicsi a konyhánk, lehet érdemes beszerezni néhány üvegből. vagy átlátszó műanyagból készült tárolót, amelyek egy sokkal a szebb és praktikusabb megoldást jelentenek az élelmiszer tárolására. Használatukkal rendszerezhetjük, és elrejthetjük a több csomagnyi felbontott fűszert, lisztet, tésztát, nem mellesleg pillanatok alatt kiderülhet, mikor jön el az újratöltés ideje. A megfelelő méretű ételtárolókkal helyet spórolhatunk a konyhában, és jobban átláthatjuk a rendelkezésünkre álló élelmiszerek mennyiségét. Az átlátszó tárolókkal könnyebb lesz összeállítani a bevásárlólistánkat vagy kitalálni, hogy mit főzzünk, mi az, ami rendelkezésünkre áll otthon. A kényelmi szempont mellett, dekorációs megoldásként is használhatjuk az üvegtárolókat, a pulton, vagy a falra felfúrt polcokon elhelyezve. Az átlátszó, egymásra tehető konyhai tárolók átláthatóbbá, letisztultabbá varázsolják környezetüket. Nem lesz többé kérdés, hogy a fagylaltos dobozban valóban fagyi vagy inkább pörkölt van-e.
Ahhoz, hogy a konyhánkat rendben tartsuk, számtalan különböző eszközre van szükségünk a kis üvegektől kezdve, a polcokon át a kosarakig – ez utóbbit alapvetően arra használhatjuk, hogy elrejtsük bennük a kevésbé dekoratív, de annál szükségesebb holmikat, eszközöket. Zárt, fedeles kosárban tarthatjuk például a gyógyszereket, vitaminokat, amikről így biztosan nem feledkezünk meg a nap folyamán. A szekrény tetejére szerelt fém kosár ideális választás a nagyobb dolgoknak, eszközöknek, de a kenyérnek, pékárunak használjunk inkább vászonzacskót, amit utána betehetünk egy fonott kosárba, vagy egy szép dobozba. A zsák textilanyaga könnyedén átengedi a levegőt, így a ropogós kenyér nem fog kiszáradni. A csinos, rattan kosarak azonban nem csak az élelmiszer tárolására, de a tisztítószerek elrejtésére is tökéletesek.
Maximális helykihasználás ide vagy oda, ha nem vigyázunk, kis méretű konyhánkban gyakorta felütheti fejét a káosz. A jobb és átláthatóbb tér érdekében a különböző tárolódobozok, kosarak helyett érdemes inkább fix, beépített, akár zárt polcrendszerben gondolkodnunk, amivel jelentősen csökkenthetjük a rendetlenség kialakulásának kockázatát. Ezek a falra szerelhető, speciális tárolók alkalmasak az edények, konyhai kisgépek tárolására. A munkalap és a felső szekrény közötti falszakaszra felfúrt plusz polcok és az akasztókkal ellátott sínek ebben az esetben szinte nélkülözhetetlenek. Itt tárolhatunk vágódeszkát, fakanalat, kávés bögrét, konyharuhát, vagy akár fűszernövényeket.
A szagelszívók nem csupán a levegőt tisztítják meg a nemkívánatos szagoktól, zsiradékoktól, gőztől, de formatervezett külsejükkel a konyhát is szebbé teszik. Vásárolhatunk falra vagy mennyezetre szerelhető készüléket. Amikor kis méretű konyha tervezéséről van szó, ahol a hely elég szűkös, érdemes inkább a beépíthető, szekrényben elrejthető páraelszívót választani. Így a kürtő körüli részt is teljes mértékben kihasználhatjuk. Itt tárolhatunk fűszereket, magokat, sót vagy éppen cukrot, csupa olyan dolgot, amelyek főzésnél jó, ha kéznél vannak. Ebben az esetben a sütő alatti fiókot használhatjuk evőeszközök, fakanalak, tányérok vagy éppen edények tárolására, így kevesebb lesz a munkafolyamatok közötti elvesztett idő.
A világjárvány óta felértékelődött a spájz és éléskamra szerepe, egyre több új építésű ingatlanban megjelenik a kamra, mint egy fontos, különálló helyiség. Ha azonban kevésbé vagyunk szerencsések és nem rendelkezünk egy könnyedén leválasztható kis légtérrel, mely kamraként funkcionálhat, a hűtő, sütő vagy az ajtó mögött esetleg érdemes egy kamraszekrénynek helyet szorítani, mondjuk gipszkarton segítségével. A kamraszekrény egy speciális kamravasalattal ellátott szekrény, amelyen kihúzva jól áttekinthetően tárolhatjuk még a legkisebb használati tárgyakat is. A kézre eső polcokra tehetjük a gyorsan romló ételeket, konzerveket, befőtteket, a legfelsőre jöhet az ecet, az olaj, az alsó részre pedig a zöldség, répa, krumpli, hagyma. A vegyi anyagokat és tisztítószereket mindig eredeti csomagolásukban, felirattal ellátva, az élelmiszerektől elkülönítve, a fürdőszobában, egy külön dobozban tároljuk.