Egyesek számára egyáltalán nem mindegy, milyen sorrendben fogyasztják az ételük elemeit.
A közösségi média egyik kedvenc orvosa, Karan Raj rendszeresen mutat meg követőinek olyan érdekességeket, amelyeket aztán legjobb tudása szerint alátámaszt, vagy éppen megcáfol. A szakember többek között arra is megtanított minket, hogy pontosan miért olyan fontos rendszeresen mosni az ágyneműt, sőt arra is rávilágított, hogy miért rossz ötlet a telefonunkkal együtt végezni a nagydolgunkat.
Raj ezúttal az étkezés témakörét célozta meg, és elárulta, hogy érdemes-e sorrendet tartanunk egy-egy főétel elfogyasztásánál. Mint mondja,
a sorrend azoknál különösen fontos, akik diabéteszben, prediabéteszben, vagy bármilyen szintű inzulinrezisztenciában szenvednek.
– Amikor rostban gazdag ételt fogyasztasz az étkezés elején – például egy salátát –, az valójában kétféleképpen segít csökkenteni a vércukorszintet.
Az egyik, hogy a rostok lelassítják az emésztést, a másik pedig, hogy a rostban gazdag ételek teltségérzetet keltenek, ezzel csökkenthetik a kalóriabevitelt
– magyarázza az orvos.
Raj hozzátette, hogy akik a vércukorszintjük szempontjából panaszmentesek, nem feltétlenül fontos ezt a szabályt betartani, ám a módszer megelőzésként is működik.