Biztos mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül vagy épp egy konyhai baleset következtében elsózta kedvenc fogását.
Megszaladt a só? Ilyenkor persze rögtön jön a kétségbeesés: vagy egyből kidobjuk az ételt – amit, valljuk be, elég fájó szívvel tennénk! –, vagy pedig sűrű grimaszok mellett ugyan, de azért elfogyasztjuk.
Nos, van egy jó hírünk: a videkize.hu tippjeivel mostantól egyik opcióval sem kell majd élnünk, ugyanis az esetek többségében még megmenthetjük a fogásainkat.
Mutatjuk is, hogyan:
1. Ha éppen a vasárnapi húslevest sikerült elsóznunk, akkor nem kell pánikba esni, ugyanis az egyik legegyszerűbb módszer, ha az átszűrt leveseket először plusz néhány deci vízzel próbáljuk menteni, hiszen már a hígítás is segíthet rajta.
2. A következő tipp, hogy keverjünk az elsózott levesbe nyers tojásfehérjehabot, majd ha megkocsonyásodott, vegyük ki. A tojásfehérje magába szívja a felesleges sót.
3. Ha rántott vagy habart levesről van szó, akkor a reszelt nyers krumpli lehet a megoldás: forraljuk fel, majd vágjunk bele sok friss petrezselymet és zellerlevelet.
4. Keverjünk össze 1 kávéskanál almaecetet 1 kávéskanál cukorral, és keverjük kis adagonként az ételbe, amíg a felesleges sót semlegesíti!
+1 tuti tipp: a levesek mellett bármely étel, pl. pörkölt, sózását mérsékelhetjük fél késhegynyi szódabikarbónával.