Jól tudjuk, hogy a fokhagyma igazi csodaszer, ezért a fogyasztása mindenkinek javasolt. Nézzük meg azonban, hogy mi a helyzet, ha éhgyomorra fogyasztjuk!
Régóta ismeretes, hogy a fokhagymának számtalan jótékony hatása van. Ha megfázunk, biztosan magunkhoz veszünk egy kis fokhagymát a gyógyulás reményében, és sok szülő így próbálja meg kiépíteni kisgyermeke immunrendszerét, hogy ne kapjanak el állandóan valamilyen csúnya betegséget az óvodában vagy iskolában. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fokhagyma egészségügyi célú fogyasztása elsősorban éhgyomorra javalt, ugyanis így tudja kellőképpen kifejteni pozitív hatásait. Indítsuk tehát a napunkat rendszeresen fokhagymával, és figyeljünk rá, hogy amikor bekanalazzuk, ne legyen semmi a gyomrunkban – emeli ki a Twice.
(Kapcsolódó: 8 élelmiszer, amelyet mindenki rosszul tárol.)
Ennek az erős hagymafélének jótékony hatásait napestig sorolhatnánk, alább azonban kiemelünk néhányat, amellyel mindenképpen tisztában kell lennünk:
Sokan érvelnek azzal, hogy a fokhagyma nem jó éhgyomorra, mert erőssége kikezdi a gyomrot, ez azonban nem igaz. Azt viszont tudnunk kell, hogy néha valóban okozhat allergiás tüneteket, vagy előhozhat bizonyos gyógyszerekből mellékhatásokat. Ha onnantól kezdtünk valamilyen furcsaságot érezni, amikor elkezdtünk fokhagymát szedni, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal.
(Kapcsolódó: így tartsd távol a poloskákat fokhagymával!)
Nézzük meg, hogyan használjuk fel a fokhagymát, ha konkrét problémát szeretnénk kezelni!
Mindössze fel kell forralnunk egy liter vizet. Ha felforrt, tegyünk bele 700 gramm barna cukrot és 200 gramm fokhagymát. Keverjük össze alaposan, majd naponta három evőkanállal fogyasszunk belőle.
Vágjunk kicsi darabokra 40 gramm fokhagymát, ehhez pedig öntsünk 100 ml alkoholt. Ezt öntsük egy üvegbe, rázzuk össze, majd hagyjuk állni 5-6 napig. Egy kis csészével minden nap fogyasszunk belőle.
A fentebb leírt folyadékból öntsünk néhány cseppet egy kevés forró vízhez, adjunk hozzá egy kis mentát, és már ihatjuk is.