Újabb lépést tett az orvostudomány, hogy megvédje az emberek egészségét.
Forrás: Pixabay
A mediterrán étrend negyedével csökkentheti a demencia kockázatát – állapítja meg egy friss tanulmány. A diófélék, a tenger gyümölcsei, a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek, mind a mediterrán étrend alapvető részei. A BMC Medicine folyóirat közlése szerint ezen élelmiszertípusok pontosan 23 százalékkel csökkentik a betegség kialakulásának az esélyét.
– A demencia emberek millióinak életét érinti világszerte, és jelenleg korlátozottak a lehetőségek ennek az állapotnak a kezelésére. Ezért a kutatók és a klinikusok fő prioritása a demencia kialakulásának, kockázatának csökkentésének megtalálása – kezdte Dr. Oliver Shannon a tanulmány vezető szerzője, aki történetesen a Newcastle Egyetem emberi táplálkozással és öregedéssel foglalkozó oktatója.
A felmérést több mint 60 ezer személy bevonásával készítették el, és a kezdetektől fogva több mint fél millió brit orvosi- és életmódbeli tényre alapozták a kezdetektől.
– Ennek a diétának a demenciával szemben védő hatása nyilvánvaló volt, függetlenül az egyén genetikai kockázatától, így ez valószínűleg jótékony életmód-választás lesz azoknak az embereknek, akik egészséges étrendet szeretnének választani, és csökkenteni szeretnék a demencia kockázatát – tette hozzá Dr. Oliver Shannon.
A kutatók azonban leszögezték, hogy az eredmények főként az európai ősökkel rendelkezőkre igazak. Egyelőre további vizsgálatokra van szükség, hogy a populáció szélesebb korában is igazolják az elért eredményeket.
– Bár még nincs biztos módszer a demencia megelőzésére, a gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend, valamint a sok testmozgás és a dohányzás mellőzése mind hozzájárul a szív egészségéhez, ami viszont segít megvédeni agyunkat a betegségektől – jelentette ki a professzor.