Jó hírrel szolgáltak a tudósok.
Csaknem 2 millió ember bevonásával készített kutatást az Oslói Egyetem és a stockholmi Karolinska Intézet arról, milyen hatással vannak szervezetünkre a magvak és különösképpen a diófélék. A tanulmány szerint rendszeres fogyasztásuk a koleszterinszint csökkenéséhez vezet, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A tudósok számszerűsítették is a rizikófaktort: napi 30 gramm keverék negyedére csökkenti a szívroham vagy szélütés veszélyét. Az eredmények azt mutatják, hogy azok, ilyen mennyiségben nassolnak, 18 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek szívbetegségekben, és 25 százalékkal kisebb eséllyel haltak bele azokba - írta meg a Daily Mail.
A dió, a mandula és a pisztácia jótékony hatással van a koleszterinszintre, így megakadályozza a zsír felhalmozódását az artériákban, ami a szívinfarktus egyik legnagyobb kockázati tényezője
- mutatott rá Erik Arnesen, a kutatás vezetője.
A tanulmány ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy nem sokan esznek meg ilyen mennyiségű diót és magot. A britek átlagban 6 grammot fogyasztanak naponta, míg az amerikaiak mindössze 1 grammot.