Recept

Ha unod a szokásos húsvét vasárnapi reggeliket: ez a 4 recept garantáltan levesz a lábadról

LA

Létrehozva: 2023.04.08.

Húsvét vasárnapján szeretjük ráérősen falatozva elfogyasztani a kiadós ünnepi reggelit. A kalács mellé az asztalra kerül a főtt tojás, sonka. A hagyományos reggelik helyett adunk néhány új ötletet az ünnepre.

Mézes-mustáros mázas sonka 

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):

1 db kb. 1,2 kg-os füstölt, főtt sonka (pl. comb) 

75 ml narancslé 

2 evőkanál méz 

1 csapott evőkanál mustár 

Fotó: Pixabay

Elkészítés:

1. A főtt sonka tetejét kb. 1-1,5 cm mélyen, rácsos alakzatban irdaljuk be, majd tegyük a húst egy sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott sütőtálba.

2. A narancslevet öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a mézet és a mustárt. Forraljuk fel, majd mérsékeljük alatta a lángot, és folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg sziruposra sűrűsödik.

3. Kenjük át a sonka tetejét a szirup kb. felével, és toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük 15 percet, majd kenjük meg a maradék sziruppal, és süssük tovább 15-20 percet. A sütési idő utolsó 5 percében meg is grillezhetjük a hús tetejét.

4. Miután kihűlt, szeleteljük fel a sonkát, és tálaljuk kaláccsal, zöldségekkel.

Tipp: 

A sziruphoz adhatunk egy késhegynyi őrölt gyömbért vagy fahéjat is. 

Tojáskrémes-sonkás bundás kenyér 

Elkészítési idő: 20 perc 

Hozzávalók (8 darabhoz): 

4 db főtt tojás 

1 evőkanál mustár 

1 teáskanál csemege reszelt torma 

só 

16 szelet toast kenyér 

16 kisebb szelet sonka (kb. 150 g) 

200 ml napraforgóolaj a sütéshez

5 db tojás 

Elkészítés:

1. A megpucolt főtt tojásokat törjük krémesre a mustárral és a tormával, ízlés szerint sózzuk meg. Az összes kenyérszelet egyik oldalát kenjük meg a krémmel.

2. A kenyerek felére tegyünk sonkaszeleteket, és fedjük be a többi kenyérrel. Jól nyomkodjuk össze.

3. Egy serpenyőben melegítsük fel közepesen forróra az olajat. Közben egy mélytányérban verjük fel a tojásokat, és mártsunk meg benne a töltött kenyerek minden oldalát. Csepegtessük le, majd az olajban süssük aranybarnára, és tegyük konyhai papírtörlőre.

4. Tálaljuk zöldségekkel vagy salátával a bundás kenyereket.

Tipp: 

1-1 vékony szelet sajtot is tehetünk a bundás kenyerekbe, vagy miután elkészültek, reszelhetünk a tetejükre egy kevés sajtot.

Sonkás kalácsfelfújt 

Elkészítési idő: 1 óra 

Hozzávalók (4-6 szelethez): 

4 db tojás 

300 ml tej 

2 gerezd fokhagyma 

só, őrölt fekete bors 

300 g kalács 

250 g tetszőleges főtt húsvéti sonka 

150 g trappista sajt 

kevés vaj a tepsi kikenéséhez 

Elkészítés:

1. A tojásokat keverjük ki a tejjel, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, valamint sóval és kevés borssal.

2. A kalácsot és a sonkát vágjuk kockákra, a sajtot reszeljük le, majd az egészet forgassuk bele a tojásos keverékbe. Egy közepes méretű tepsit (kb. 18x25 cm) vajazzunk ki, és simítsuk bele a masszát.

3. Toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük készre. Tálaljuk langyosan.

Tipp: 

A tojásos keverékbe keverhetünk reszelt tormát vagy egy csokor felaprított petrezselyemzöldet. 

Angol húsvéti zsemle (Hot Cross Buns) 

Elkészítési idő: 40 perc + kelesztési, sütési idő 

Hozzávalók (10 darabhoz): 

A tésztához: 

½ kocka friss élesztő 

kb. 280 ml langyos tej 

50 g cukor 

500 g liszt 

50 g lágy vaj vagy margarin 

1 db tojás 

1 tasak vaníliás cukor 

½ biocitrom lereszelt héja 

1 teáskanál őrölt fahéj 

1 nagy csipet só

80 g mazsola 

1 kávéskanál rumaroma 

A kenéshez és a díszítéshez: 

1 db tojássárgája 

1 evőkanál tej 

3-4 evőkanál liszt 

Elkészítés:

1. Az élesztőt morzsoljuk bele 100 ml meglangyosított tejbe, és adjunk hozzá a cukorból egy kávéskanállal. Hagyjuk felfutni.

2. A lisztet szórjuk egy keverőtálba. Tegyük bele a lágy zsiradékot, a tojást, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a sót, valamint a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el összegyúrni, közben apránként csorgassuk hozzá a többi langyos tejet addig, amíg összeáll a tészta. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, majd hagyjuk a duplájára kelni. 

3. Közben a mazsolát áztassuk 20 percre kevés forró víz és a rumaroma keverékébe. Szűrjük le, gyúrjuk a megkelt tésztához, majd újból takarjuk le, és hagyjuk ismét megkelni. Ezután gyúrjuk át, osszuk 10 egyenlő részre, és formázzunk mindből 1-1 zsemlét. (Formázás közben törekedjünk arra, hogy a mazsolák a bucik belsejébe kerüljenek.)

4. Ültessük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól pár cm távolságra, takarjuk le, és hagyjuk 15 percet kelni. A tojássárgáját verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a bucik tetejét, és hagyjuk száradni pár percet.

5. Közben a lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egészen sűrű masszát kapjunk. Töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle keresztet minden zsemle tetejére.

6. Tegyük a zsemléket 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és 22-25 perc alatt süssük készre.

Tippek: 

Aszalt áfonyát is választhatunk mazsola helyett. 

Habzsák helyett egy levágott sarkú műanyag zacskót is használhatunk a díszítéshez. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek