Húsvét vasárnapján szeretjük ráérősen falatozva elfogyasztani a kiadós ünnepi reggelit. A kalács mellé az asztalra kerül a főtt tojás, sonka. A hagyományos reggelik helyett adunk néhány új ötletet az ünnepre.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (kb. 6-8 adaghoz):
1 db kb. 1,2 kg-os füstölt, főtt sonka (pl. comb)
75 ml narancslé
2 evőkanál méz
1 csapott evőkanál mustár
Elkészítés:
1. A főtt sonka tetejét kb. 1-1,5 cm mélyen, rácsos alakzatban irdaljuk be, majd tegyük a húst egy sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott sütőtálba.
2. A narancslevet öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a mézet és a mustárt. Forraljuk fel, majd mérsékeljük alatta a lángot, és folyamatos keverés mellett főzzük addig, amíg sziruposra sűrűsödik.
3. Kenjük át a sonka tetejét a szirup kb. felével, és toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük 15 percet, majd kenjük meg a maradék sziruppal, és süssük tovább 15-20 percet. A sütési idő utolsó 5 percében meg is grillezhetjük a hús tetejét.
4. Miután kihűlt, szeleteljük fel a sonkát, és tálaljuk kaláccsal, zöldségekkel.
Tipp:
A sziruphoz adhatunk egy késhegynyi őrölt gyömbért vagy fahéjat is.
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (8 darabhoz):
4 db főtt tojás
1 evőkanál mustár
1 teáskanál csemege reszelt torma
só
16 szelet toast kenyér
16 kisebb szelet sonka (kb. 150 g)
200 ml napraforgóolaj a sütéshez
5 db tojás
Elkészítés:
1. A megpucolt főtt tojásokat törjük krémesre a mustárral és a tormával, ízlés szerint sózzuk meg. Az összes kenyérszelet egyik oldalát kenjük meg a krémmel.
2. A kenyerek felére tegyünk sonkaszeleteket, és fedjük be a többi kenyérrel. Jól nyomkodjuk össze.
3. Egy serpenyőben melegítsük fel közepesen forróra az olajat. Közben egy mélytányérban verjük fel a tojásokat, és mártsunk meg benne a töltött kenyerek minden oldalát. Csepegtessük le, majd az olajban süssük aranybarnára, és tegyük konyhai papírtörlőre.
4. Tálaljuk zöldségekkel vagy salátával a bundás kenyereket.
Tipp:
1-1 vékony szelet sajtot is tehetünk a bundás kenyerekbe, vagy miután elkészültek, reszelhetünk a tetejükre egy kevés sajtot.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (4-6 szelethez):
4 db tojás
300 ml tej
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors
300 g kalács
250 g tetszőleges főtt húsvéti sonka
150 g trappista sajt
kevés vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
1. A tojásokat keverjük ki a tejjel, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, valamint sóval és kevés borssal.
2. A kalácsot és a sonkát vágjuk kockákra, a sajtot reszeljük le, majd az egészet forgassuk bele a tojásos keverékbe. Egy közepes méretű tepsit (kb. 18x25 cm) vajazzunk ki, és simítsuk bele a masszát.
3. Toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük készre. Tálaljuk langyosan.
Tipp:
A tojásos keverékbe keverhetünk reszelt tormát vagy egy csokor felaprított petrezselyemzöldet.
Elkészítési idő: 40 perc + kelesztési, sütési idő
Hozzávalók (10 darabhoz):
A tésztához:
½ kocka friss élesztő
kb. 280 ml langyos tej
50 g cukor
500 g liszt
50 g lágy vaj vagy margarin
1 db tojás
1 tasak vaníliás cukor
½ biocitrom lereszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
1 nagy csipet só
80 g mazsola
1 kávéskanál rumaroma
A kenéshez és a díszítéshez:
1 db tojássárgája
1 evőkanál tej
3-4 evőkanál liszt
Elkészítés:
1. Az élesztőt morzsoljuk bele 100 ml meglangyosított tejbe, és adjunk hozzá a cukorból egy kávéskanállal. Hagyjuk felfutni.
2. A lisztet szórjuk egy keverőtálba. Tegyük bele a lágy zsiradékot, a tojást, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a sót, valamint a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el összegyúrni, közben apránként csorgassuk hozzá a többi langyos tejet addig, amíg összeáll a tészta. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, majd hagyjuk a duplájára kelni.
3. Közben a mazsolát áztassuk 20 percre kevés forró víz és a rumaroma keverékébe. Szűrjük le, gyúrjuk a megkelt tésztához, majd újból takarjuk le, és hagyjuk ismét megkelni. Ezután gyúrjuk át, osszuk 10 egyenlő részre, és formázzunk mindből 1-1 zsemlét. (Formázás közben törekedjünk arra, hogy a mazsolák a bucik belsejébe kerüljenek.)
4. Ültessük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól pár cm távolságra, takarjuk le, és hagyjuk 15 percet kelni. A tojássárgáját verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a bucik tetejét, és hagyjuk száradni pár percet.
5. Közben a lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egészen sűrű masszát kapjunk. Töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle keresztet minden zsemle tetejére.
6. Tegyük a zsemléket 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és 22-25 perc alatt süssük készre.
Tippek:
Aszalt áfonyát is választhatunk mazsola helyett.
Habzsák helyett egy levágott sarkú műanyag zacskót is használhatunk a díszítéshez.