Húsvétkor az ünnepi menü legfontosabb része a sonka – de vajon hány napig lehet megenni a maradékot? Nos, az két tényezőtől függ! Jöjjenek a részletek!
A húsvéti sonka tárolási ideje függ a főzés és a tárolás módjától is – írja a mindmegette.hu.
A friss, főtt, pácolatlan sonka hűtőszekrényben 3-4 napig, fagyasztva viszont 3-4 hónapig tárolható.
Az otthon főzött pácolt sonka a hűtőszekrényben 3-5 napig, a fagyasztóban ugyanakkor 1-2 hónapig áll el.
Az otthon főzött, felszeletelt sonka a hűtőben 3-5 napig, a fagyasztóban pedig 1-2 hónapig tárolható .
A főtt parasztsonka 7 napig, fagyasztóban 1-2 hónapig áll el. Az olyan pácolt termékek, mint például a serrano sonka vagy a prosciutto, 2-3 hónapig tárolhatók a hűtőszekrényben.
Ezek a jelek elárulják, hogy romlott a sonka:
A romlott sonka orrba vágó, rothadt, kénszerű szagot áraszt, esetleg zöldesszürke, barnás foltok jelennek meg a felületén.
A leginkább szembetűnő jel a penészgomba megjelenése a sonkán.
A nyálkás, ragacsos textúra szintén a romlottságról tesz tanúbizonyságot.