Komoly aggodalmakat fogalmaztak meg a szakértők.
Komoly veszélyre figyelmeztetnek a Consumer Reports szakértői, akik megvizsgálták, hogy az utóbbi hat évben milyen élelmiszereket hívtak vissza vagy vontak ki a forgalomból bakteriális fertőzés miatt, illetve milyen járványok törtek ki az elfogyasztott táplálék miatt.
A kiértékelt adatok alapján állították össze azt a tízes listát, amely szerintük a legnagyobb kockázatot hordozza:
A legveszélyesebbnek tehát a leveles zöldségeket és az azokból készült salátákat találták. A meglepő eredmény egyik oka, hogy a salátákat az esetek többségében nyersen fogyasztjuk, és a tisztítás sem jelent százszázalékos megoldást. Az egyetlen hatásos módszer a hőkezelés lenne, ez azonban a nyers saláták, salátakeverékek esetében elmarad. Márpedig a zöldségeket és gyümölcsöket nem tiszta ivóvízzel öntözik, ráadásul a szarvasmarhatrágyával együtt beszivároghatnak a termőföldbe az állatok beleiben megtalálható halálos baktériumok is.
Kórokozók egyébként a feldolgozás során is rákerülhetnek a salátákra, ha pedig a baktérium bejut a gépsorokba, akkor egy gyártási ciklusban minden terméket megfertőzhet. A szakértők szerint ezért érdemes a kész salátakeverékek helyett a fejes zöldségeket választani, amelyek esetében a külső levelek eltávolításával és az alapos tisztítással csökkenthetők a kockázatok – írja a Mindmegette oldala.