Vigyázat!

Tudtad, hogy a saláta veszélyesebb a csirkehúsnál is? Mutatjuk, miért

Piréz

Létrehozva: 2023.04.23.

Komoly aggodalmakat fogalmaztak meg a szakértők.

Komoly veszélyre figyelmeztetnek a Consumer Reports szakértői, akik megvizsgálták, hogy az utóbbi hat évben milyen élelmiszereket hívtak vissza vagy vontak ki a forgalomból bakteriális fertőzés miatt, illetve milyen járványok törtek ki az elfogyasztott táplálék miatt. 

Kiderült: a salátától és úgy általában a leveles zöldségektől kell a legjobban tartanunk  Fotó: Pixabay

A kiértékelt adatok alapján állították össze azt a tízes listát, amely szerintük a legnagyobb kockázatot hordozza:

  1. Leveles zöldségek
  2. Sajtok és felvágottak
  3. Darált marhahús
  4. Hagymafélék
  5. Pulykahús
  6. Csirkehús
  7. Papaja
  8. Barack
  9. Dinnye
  10. Liszt

A legveszélyesebbnek tehát a leveles zöldségeket és az azokból készült salátákat találták. A meglepő eredmény egyik oka, hogy a salátákat az esetek többségében nyersen fogyasztjuk, és a tisztítás sem jelent százszázalékos megoldást. Az egyetlen hatásos módszer a hőkezelés lenne, ez azonban a nyers saláták, salátakeverékek esetében elmarad. Márpedig a zöldségeket és gyümölcsöket nem tiszta ivóvízzel öntözik, ráadásul a szarvasmarhatrágyával együtt beszivároghatnak a termőföldbe az állatok beleiben megtalálható halálos baktériumok is.

Kórokozók egyébként a feldolgozás során is rákerülhetnek a salátákra, ha pedig a baktérium bejut a gépsorokba, akkor egy gyártási ciklusban minden terméket megfertőzhet. A szakértők szerint ezért érdemes a kész salátakeverékek helyett a fejes zöldségeket választani, amelyek esetében a külső levelek eltávolításával és az alapos tisztítással csökkenthetők a kockázatok – írja a Mindmegette oldala.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek