Hatással van a bőrünkre az, amit megeszünk.
A helyes táplálkozás a bőrünk egészsége szempontjából is nagyon fontos. Vannak élelmiszerek, amelyek táplálják a bőrt, míg mások dehidratálják és gátolják a sejtek megújulását. A mindmegette.hu összegyűjtötte, hogy melyek azok az ételek, amiket jobb, ha kerülünk!
A kávéhoz, teához szívesen fogyasztunk pogácsát, kakaós csigát, fánkot vagy egyéb finomságokat. Ezek azonban tele vannak cukorral és hidrogénezett növényi olajokkal, amelyek nem tesznek jót az egészségnek és a bőrnek sem.
Minden ember más, így nem lehet általánosítani, de egyeseknél a tejtermékek fogyasztása bőrpanaszokat okozhat. A tej és a tejtermékek serkentik az IGF-1 hormon felszabadulását, amitől több pattanás jelenhet meg.
Bár a szalonna és a kolbász finom reggeli lehet, de rendkívül magas a telítettzsír-tartalmuk, és nyomokban transzzsírokat tartalmaznak. Ezek emésztése nagyon megterheli a szervezetet, és így gyakorlatilag elvonja az erőforrásokat a test többi részétől. Ezért is romlik a bőr állapota, ha rendszeresen ilyen ételeket fogyasztunk, de persze a transzzsírok gyulladáskeltő hatásáról sem szabad megfeledkezni.
Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a sót, mivel az negatív hatással lehet a szervezetünkre, különösen a bőrünkre. Sós ételek fogyasztása után nagyobb eséllyel ébredünk másnap puffadt arccal, mivel szervezetünkben felgyülemlett a folyadék.
A hidratálás fontos, ám az alkohol elvonja a vizet, a kiszáradt bőrön gyorsan megjelennek a finom ráncok.
A rántott ételek finomított olajban készülnek, amelyek gyulladáskeltő omega-6 zsírsavakat tartalmaznak. Ezenkívül ezekben az élelmiszerekben a magas telítettzsír-tartalom olyan egészségügyi problémákkal is összefügg, mint a magas koleszterinszint, az elhízás, amelyek klasszikus „bőrgyilkosok”.
A felesleges cukor aknés hajlamot válthat ki, és évekkel öregítheti a bőrt, mivel a cukor megzavarhatja a kollagéntermelést. A kollagén – a bőrben és a kötőszövetben található fehérje – felelős a bőr erejéért és rugalmasságáért, így ha sok cukrot fogyasztunk, bőrünk elveszti teltségét, rugalmasságát. Ez azt jelenti, hogy ha a magas cukorbevitel károsítja a kollagéntermelődést, bőrünk kevésbé lesz telt és rugalmas.