káposzta

Szoktál savanyú káposztát enni? Örökre megváltozik róla a véleményed, ha ezt megtudod

sv

Létrehozva: 2023.05.25.

Ezt tudnod kell, ha te is szoktad fogyasztani.

A magyar emberek általában nem az egészséges táplálkozásról híresek. Szeretjük a zsíros és olajos falatokat: a pörkölt és a töltött káposzta nem kifejezetten gyomorkímélő étek, és az örök sláger, a rántott hús sült krumplival sem a modellek titkos fogása. Midnazonáltal van néhány étkünk, ami nálunk nagyon divatozik, örömmel fogyasztjuk a hétköznapokban, ráadásul nagyon egészséges is. Az egyik ilyen a savanyú káposzta. Mutatjuk, mennyi mindenben fejti ki jótékony hatását. 

A savanyú káposztához ösztönösen vonzódik a bendőnk

Savanyú is, néha erős is, mégis ösztönösen vonzódunk a savanyú káposztához. Bár mi, magyarok nem az egészséges étkezésről vagyunk híresek, a szervezetünk szinte kiáltozik a vitamindús falatokért, így tehát egy finom lakomával megterített asztalról nem maradhat le a savanyúság. A cékla jótékony hatásairól már írtunk, most pedig vegyük górcső alá a másik nagy kedvencet, a savanyú káposztát, amelyhez szinte ösztönösen vonzódunk. 

Mint ismeretes, a káposzta gazdag tápanyagforrás, amely tele van vitaminokkal. Egy csésze káposzta mindössze 27 kalória, ugyanakkor 0 gramm zsír található meg benne. További áldott tulajdonsága, hogy C-vitaminban, K-vitaminban, vasban, B6-vitaminban, folsavban és mangánban egyaránt bővelkedik, sőt a réz megfelelő forrása is. Ha pedig savanyítva fogyasztjuk, az erjesztés miatt még probiotikus célokra is felhasználható. De milyen hatásokkal számolhatunk?

  1.  Jó barát a fogyásban! Rostban gazdag, de kalóriában szegény. Van ennél jobb párosítás, ha fogyni szeretnénk? Eláruljuk: nincsen. Ha fogyni szeretnénk, fogyasszunk bőséggel, ugyanis megakadályozza, hogy lassuljon az anyagcserénk, emellett a probiotikus ételek fogyasztása egyes vélemények szerint akadályozza a rossz  zsírok felszívódását. 
  2. A legjobb immunerősítő! Annyi jótékony hatású baktérium lelhető fel benne, hogy a szervezetünk védekezőképessége igencsak megnő, így hatékonyabban tudja felvenni a harcot a betegségekkel. Segítenek az antitestek termelésében, ezért különösen fontos a vírusos, náthás időszakban sokat fogyasztani belőle. Persze az sem baj, ha minden nap esszük.  
  3.  A csontozat kebelbarátja. Mivel sok benne a C-vitamin, ezért intenzíven segíti megkötni a szervezetünkben a kalciumot, így tehát a csontok szilárdsága, stabilitása is megőrződik. 
  4. Nagyszerű az emésztésre nézve! Segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát, emellett magas az enzimtartalma. 
  5. Jó a koleszterinnek és a vérnyomásnak. Ha tehát óvni szeretnénk a szívünket, fogyasszunk sok káposztát: magas rosttartalma és probiotikus hatása miatt nagyon meg fogja hálálni magát. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek