Előnyös vagy pont, hogy káros? Itt a válasz!
A három főétkezésnek kell biztosítania tápanyagszükségletünk alapját mennyiségileg is és minőségileg is. A reggeli a legkisebb energia- és tápanyagtartalmú étkezés, az ebéd a legnagyobb, a vacsora pedig a kettő közötti, azonban az sem jó, ha ezek között lényeges mennyiségi különbség van.
Ha kimarad egy főétkezés, és nem jut elegendő táplálékhoz a tested, jeleket küldhet, hogy valami nem stimmel. Sőt sajnos számos negatív egészségügyi következménnyel számolhatsz. A Mindmegette összegyűjtötte egy cikkben, miért is nem szabad kihagyni - még egy rohanos napon sem - a főétkezéseket.
Az éhezés bizony szorongást okozhat. Főleg a fejlődésben lévő szervezetek számára kiemelten fontos, hogy megfelelő legyen a vércukorszint. Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy azok a fiatalok, akik kihagyták a reggelizést, feszültek, idegesek és magukba forduló viselkedést tanúsítottak.
Egy főétkezés kihagyása vércukor szint ingadozást eredményezhet, aminek hatására az agy átkapcsol tartalék üzemmódba. Ekkor csak a legfontosabb szervek kapnak tápanyagot.
Az emberi test egy csodálatos gépezet, mindig figyelmeztet, ha szüksége van valamira. Így az éhséget és a jóllakottságot is ugyanúgy jelzi. Ha figyelmen kívül hagyod a jeleket, fenn áll a kockázata, hogy egy idő után egyszerűen elfelejted értelmezni a tested jelzéseit.
A sóvárgást az alacsony vércukorszint okozza. Ekkor az ember általában szénhidrátra vagy cukorra vágyik. Ám ezen sóvárgás kielégítése csak átmeneti és könnyen egy ördögi körben találhatjuk magunkat.
Egy főétkezés kihagyása egyenértékű azzal, hogy elmulasztasz egy lehetőséget a szervezeted megfelelő tápanyaggal ellátni. Ezzel értékes vitaminoktól és zsíroktól fosztod meg.
Még az emésztésedet is megzavarhatod, ha rendszeresen kihagyod a főétkezéseket. Ekkor hányingert, hasmenést vagy éppen székrekedést is tapasztalhatsz. Ahhoz, hogy visszaállítsd a rendes emésztést, hallgass tested intő jeleire és fogyassz rostban gazdag növényi ételeket.
Egy 2022-es tanulmány szerint a fogyókúra és az étkezések kihagyása szorosan összefügg az evészavar kialakulásával. Ha kihagysz egy étkezést, hogy kevesebb kalóriát fogyassz – bűntudatból, vagy azért, mert az elérhető ételek nem egészségesek –, a gondolkodásod is észrevétlenül átalakulhat.