Ezek után kétszer is meggondolod, hogy vaníliafagyit akarsz-e.
Gyakran halljuk, hogy amikor feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, sosem lehetünk benne egészen biztosak, mit is eszünk. Hogy ez mennyire így van, az a Life cikkéből is kiderült.
Ezt most nem úgy kell elképzelni, hogy a pék haja véletlenül belekerül a kenyérbe. A lisztkezelő aminosavat kreatinban gazdag szövetekből, például emberi hajból, állati szőrből vagy tollból állítanak elő.
A hódvégbél egy úgynevezett castoreum nevű váladékot választ ki, amelyet az állatok területeik megjelölésére használnak. Ez az anyag édeskés, vaníliás illatú, ezért az élelmiszertudósok szívesen építik bele egy-egy receptbe. Ez a ragacs pedig nem más, mint a mirigyváladék és vizelet keveréke, amit egyébként parfümökhöz és különféle kozmetikumokban is használnak.
A sajt csomósodásra hajlamos élelmiszer, amit a gyártók igyekeznek elkerülni. Hogy miként? Fűrészport tesznek bele. Persze nem abban a formában, ahogy a fa forgácsolásánál keletkezik, hanem cellulózként. Ezt azonban csak a reszelt vagy aprított sajt esetében használják.